Bambusová potěšení
Mít na zahradě rostoucí bambus je zárukou trvalých potěšení hned pro několik našich smyslů. Některé druhy bambusů můžeme bez problémů pěstovat i v našich klimatických podmínkách - jsou odolné vůči velkým mrazům, až do - 25 C. Malý bambusový porost dodává zahradě vizuální tropický efekt. Bambus je jedinou rostlinou, kterou je možno pozorovat a skutečně vidět doslova růst před očima - vyrůstá až o 30 cm za den.
Neustálé chvění a šelestění bambusových listů je hotovým balzámem pro lidský sluch - zní jako vzdálený šum mořských vln.
Květy bambusu silně voní po jablkách. Čerstvé bambusové výhonky jsou tou nejhledanější a nejlahodnější zeleninou v Číně. Vaří-li se v čínské kuchyni spolu s vepřovým masem, každý pak sáhne po bambusových výhoncích a maso nechá.
Z bambusu je rovněž možno vyluhovat substanci zvanou bambusové mléko, které působí jako silný stimulant pro lidské nervy a zároveň je i velmi potentním afrodiziakem.
Bambusové výhonky se rovněž používají jako dekorace a pro stavební účely - některé druhy dosahují až 7 metrů a mají obvod "výhonků" kolem 90 centimetrů. Různé druhy bambusu mají různé barvy: zelenou, žlutou, hnědou i černou.
Hmat či dotek: Kam nám jen utek'?
Dotek je smysl, který je v moderním světě ochuzen ze všech našich smyslů nejvíce. Čeho se současný člověk nejraději dotýká? Automobilového volantu? Klávesnice komputeru? Peněz?
Ve chvíli, kdy jsme ztraceni v bludišti našich lidských problémů, dotek hlíny či bláta může mít účinek balzámu pro naše nervy i duši.
Některé rostliny přímo lákají, abychom se jich dotýkali: sametové kočičky na jívách, kapradí, polštáře mechu v lese, kůra některých stromů. Každý z nás si jistě vzpomíná, jak je příjemné chodit v létě na boso v chladivé či mokré trávě nebo cítit pod chodidly mokré oblázky.
Jaký je to nádherný pocit lehnout si uprostřed louky do hebké trávy a dívat se do vysoké letní oblohy s pomalu plujícími beránky obláčků a cítit všemi póry těla, že země kolem nás je měkké hnízdo z trávy a květin, které nás obklopuje!
Autor: Miroslav Rejzl
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |