KDYŽ SE ŘEKNE...

   Jsou lidé - jedlíci, jinak též žrouti, kteří jedí, až se jim dělají boule za ušima - radost pohledět. Často ani nevnímají, co jedí, hlavně když je toho hodně.
   Více je takových, kteří vědí, co je dobrého, ale nezajímá je, jak dotyčný pokrm vznikl. Asi jako se neptáme při pohledu na Monu Lisu, kolik tub barev Leonardo vypotřeboval, ani kolik času u štaflí strávil - hlavně když se holka pěkně usmívá!
   Jsou však také jedlíci hloubaví. Vrtá jim hlavou, jaké suroviny, kolik a proč kuchařka použila, nahlížejí pod pokličky, pootevírají troubu, pletou se do řemesla anebo dokonce tu a tam přiloží k dílu pomocnou ruku. Inu - aktivní labužníci. Pro takové strávníky vydalo nakladatelství Paseka LABUŽNÍKŮV LEXIKON z pera Vladimíra Poštulky.
   Při listování obsažným slovníkem (poslední výraz - žutoperka - nalezneme až na straně 451!) si teprve uvědomíme bohatství pojmů, jež vznikly vlastně jen pro to, aby naše chuťové buňky měly proč si povyskočit!
   A propos žutoperka - asi byste bez lexikonu neuhodli, že se jedná o mugil cephalus. Ale co je to ten mugil, to vám neprozradím, jen si ten slovník kupte. Že je to při dnešních cenách knih příliš kruté? Nuže dobrá, že jste to vy, udělám výjimku a s nahlédnutím do lexikonu prozradím jeho totožnost: mugil cephalus alias cípal hlavatý, lidově mořský lipan vulgo mořská popelka. Mořská mrcha dobře známá čtenářům Jarryho Messaliny, dodávám už z vlastní hlavy.
   A pokud vám připadá jméno autora jaksi známé z docela jiné oblasti, nemýlíte se: jde skutečně o známého českého textaře, libretistu, scénáristu, publicistu a nyní tedy také kucharistu.
   Tvůrčí rozpětí jako hrom, ale musím přiznat, a rád, že většina hesel se čte jako moc hezká písnička.

Autor: Karel Sýs


Na všechny materiály prezentované na serveru obrys-kmen.cz se vztahuje zákon o autorských právech.
Jakékoliv jejich další šíření či využití bez výslovného souhlasu redakce nebo autora je zakázáno.
(c) 2001-2014 Obrys-Kmen   (ISSN 1210-1494)