Buď velebena třebíčská »zonko«, nápoji nápojů, oblíbený to moku básníka Vítězslava Nezvala.
Píše se rok 1879, když Ferdinand Kubeš zakládá v Třebíči na Stařečce malou parní manufakturu na výrobu limonády. Byl a je to dodnes velmi kvalitní sycený nápoj, vyráběný z přírodních ovocných produktů – malin a jablek, které pan Kubeš vykupoval od místních dodavatelů. Dělal dva druhy - červenou z malin a žlutou jablkovou. Je třeba říci, že i voda používaná k výrobě byla velice kvalitní. Byla čerpána z lesních pramenů v heraltických lesích (15 km západně od Třebíče). Za oficiálním názvem »ZON« se skrýval Zdravotní osvěžující nápoj. Tento mok byl chuťově velmi vyvážený a harmonický. A protože zonka byla velmi sycena, představovala osvěžující »bombu«. A je dodnes oblíbena nejen v regionu.
V Třebíči, kde jsem do roku 1956 žil, »zonka« červená stávala 80 haléřů a žlutá 60 haléřů, ale to jen na okraj.
Krásnou nostalgii ve mně vzbuzuje pohled na sbírku firemních lahví, kterou mám kompletní. Je to unikát. Vzpomenu si také na Nezvala, který ji měl velmi rád. Traduje se, že si nechal »zonku« přinést ke svému loži, když odcházel na onen svět.
Takže »zonko«, buď nejen velebena, ale dávej všem lidem, kteří tě pijí, chuťové blaho!
Autor: VOJTĚCH KOLAŘÍK
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |