Válečné archiválie, to nejsou jen vážné listiny, protokoly z výslechů, zprávy udavačů a seznamy vězněných a popravených. Jaká příjemná změna zvědět, že se skvostným a podnětným dokumentem přispěchalo i Ústředí žen při Národní radě české.
Za cenu jedné jediné válečné koruny mohly hospodyňky získat nejen "Ukázkový jídelní lístek týdenní", ale i "podrobné technicko-hospodyňské návody" pro přípravu ukázkových pochoutek.
Vyhledávač by v nich jako nejčastější slovesa zřejmě označil "vynecháme" a "nastavíme", mezi surovinami se zase v množství větším než malém vyskytují pochutiny jako "umělý med", "margarín" nebo "brukev".
Jako jediná varianta snídaně je den co den doporučen chléb a káva, ovšem s dodatkem "je-li třeba mléka k přípravě pokrmů", pak místo kávy čaj. A chléb. (V tomto případě mohl být namazaný oním umělým medem.)
Pondělní polévka se připravovala z kostí, zbylých od neděle a z krup, ve středu mohla být kmínová "s opraženým chlebíčkem", ve čtvrtek chlebová a nejlepší nedělní byla "hovězí falešná" (z kostí, které se ještě, jak víme, využily v pondělí). Makarony, placky, karbanátky z vloček a sušené zeleniny, pochoutky všedních dnů, vystřídal v neděli předpis na guláš z jediného kousku masa v týdenním přídělu.
Slavná musela být každá neděle, když jídelní lístek zahrnoval položku "žádná přesnídávka, ale na odpolední výlet s sebou bramborový salát a chléb".
Slavná musela být doba, která z nedostatku stvořila normu a posvětila ji medovou vlídností svých doporučení.
Ukázkový jídelní lístek týdenní s podrobnými technicko-hospodyňskými návody
vydalo Ústředí žen při Národní radě české, cena 1,- K.
Ukázkový jídelní lístek týdenní podle potravinových přídělů
Snídaně: káva a chléb, nebo, je-li třeba mléka k přípravě pokrmů, čaj a chléb s marmeládou nebo umělým medem.
Přesnídávky, obědy a večeře:
PONDĚLÍ:
Přesnídávka: Jogurt nebo podmáslí a chléb.
Oběd: Polévka z kostí (zbylých od neděle) s kroupami,
nastavovaná sekaná pečeně, bramborová kaše, hlávkový salát
Večeře: Bramborový guláš.
ÚTERÝ:
Přesnídávka: chléb s bramborovou pomazánkou.
Oběd: Polévka celerová (petrželová),
bramborové závitky s párkem a salátem.
Večeře: koláč z ječné mouky, čaj.
STŘEDA:
Přesnídávka: chléb s máslem.
Oběd: Polévka pórová (nebo kmínová s opraženým chlebíčkem),
bramborové knedlíky se škrobovou moučkou, se zelím nebo špenátem, po případě s povidlovou omáčkou.
Večeře: dršťková polévka s chlebem nebo hrachovo-bramborová polévka.
ČTVRTEK:
Přesnídávka: chléb a brukev nebo jiná syrová zelenina (ovoce).
Oběd: Polévka chlebová,
makarony s játrovou nebo gulášovou omáčkou.
Večeře: bramborové topinky, pivo nebo čaj.
PÁTEK:
Přesnídávka: sýr a chléb.
Oběd: Polévka bramborová,
vdolečky s marmeládou,
černá káva.
Večeře: karbanátky z vloček a sušené zeleniny s omáčkou okurkovou nebo z divočinky, podle možnosti s hlávkovým salátem.
SOBOTA:
Přesnídávka: chléb a rozdělaný tvaroh s koprem.
Oběd: Polévka z rajského protlaku,
bramborové placky se špenátem.
Večeře: chléb s pomazánkou z kvasnic nebo pomazánkou sýrovou.
NEDĚLE:
Žádná přesnídávka, ale na odpolední výlet s sebou bramborový salát a chléb.
Oběd: Polévka hovězí falešná,
Sikulský (Székely) guláš s bramborem a salátem, reveňový kompot.
Večeře: chléb s máslem a ředkvičkami, pivo nebo čaj.
Poznámka: Zpestřete a doplňte jídelníček hojným používáním potravin, které jsou volně prodávány. Kupujeme ryby nebo drůbež.
Autor: Taťána Kuxová
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |