DOKUMENT S PŘÍCHUTÍ UMĚLÉHO MEDU

   Válečné archiválie, to nejsou jen vážné listiny, protokoly z výslechů, zprávy udavačů a seznamy vězněných a popravených. Jaká příjemná změna zvědět, že se skvostným a podnětným dokumentem přispěchalo i Ústředí žen při Národní radě české.
   Za cenu jedné jediné válečné koruny mohly hospodyňky získat nejen "Ukázkový jídelní lístek týdenní", ale i "podrobné technicko-hospodyňské návody" pro přípravu ukázkových pochoutek.
   Vyhledávač by v nich jako nejčastější slovesa zřejmě označil "vynecháme" a "nastavíme", mezi surovinami se zase v množství větším než malém vyskytují pochutiny jako "umělý med", "margarín" nebo "brukev".
   Jako jediná varianta snídaně je den co den doporučen chléb a káva, ovšem s dodatkem "je-li třeba mléka k přípravě pokrmů", pak místo kávy čaj. A chléb. (V tomto případě mohl být namazaný oním umělým medem.)
   Pondělní polévka se připravovala z kostí, zbylých od neděle a z krup, ve středu mohla být kmínová "s opraženým chlebíčkem", ve čtvrtek chlebová a nejlepší nedělní byla "hovězí falešná" (z kostí, které se ještě, jak víme, využily v pondělí). Makarony, placky, karbanátky z vloček a sušené zeleniny, pochoutky všedních dnů, vystřídal v neděli předpis na guláš z jediného kousku masa v týdenním přídělu.
   Slavná musela být každá neděle, když jídelní lístek zahrnoval položku "žádná přesnídávka, ale na odpolední výlet s sebou bramborový salát a chléb".
   Slavná musela být doba, která z nedostatku stvořila normu a posvětila ji medovou vlídností svých doporučení.

   Ukázkový jídelní lístek týdenní s podrobnými technicko-hospodyňskými návody
   vydalo Ústředí žen při Národní radě české, cena 1,- K.

   Ukázkový jídelní lístek týdenní podle potravinových přídělů
   Snídaně: káva a chléb, nebo, je-li třeba mléka k přípravě pokrmů, čaj a chléb s marmeládou nebo umělým medem.

   Přesnídávky, obědy a večeře:

   PONDĚLÍ:
   Přesnídávka: Jogurt nebo podmáslí a chléb.
   Oběd: Polévka z kostí (zbylých od neděle) s kroupami,
   nastavovaná sekaná pečeně, bramborová kaše, hlávkový salát
   Večeře: Bramborový guláš.

   ÚTERÝ:
   Přesnídávka: chléb s bramborovou pomazánkou.
   Oběd: Polévka celerová (petrželová),
   bramborové závitky s párkem a salátem.
   Večeře: koláč z ječné mouky, čaj.

   STŘEDA:
   Přesnídávka: chléb s máslem.
   Oběd: Polévka pórová (nebo kmínová s opraženým chlebíčkem),
   bramborové knedlíky se škrobovou moučkou, se zelím nebo špenátem, po případě s povidlovou omáčkou.
   Večeře: dršťková polévka s chlebem nebo hrachovo-bramborová polévka.

   ČTVRTEK:
   Přesnídávka: chléb a brukev nebo jiná syrová zelenina (ovoce).
   Oběd: Polévka chlebová,
   makarony s játrovou nebo gulášovou omáčkou.
   Večeře: bramborové topinky, pivo nebo čaj.

   PÁTEK:
   Přesnídávka: sýr a chléb.
   Oběd: Polévka bramborová,
   vdolečky s marmeládou,
   černá káva.
   Večeře: karbanátky z vloček a sušené zeleniny s omáčkou okurkovou nebo z divočinky, podle možnosti s hlávkovým salátem.

   SOBOTA:
   Přesnídávka: chléb a rozdělaný tvaroh s koprem.
   Oběd: Polévka z rajského protlaku,
   bramborové placky se špenátem.
   Večeře: chléb s pomazánkou z kvasnic nebo pomazánkou sýrovou.

   NEDĚLE:
   Žádná přesnídávka, ale na odpolední výlet s sebou bramborový salát a chléb.
   Oběd: Polévka hovězí falešná,
   Sikulský (Székely) guláš s bramborem a salátem, reveňový kompot.
   Večeře: chléb s máslem a ředkvičkami, pivo nebo čaj.

   Poznámka: Zpestřete a doplňte jídelníček hojným používáním potravin, které jsou volně prodávány. Kupujeme ryby nebo drůbež.





Autor: Taťána Kuxová


Na všechny materiály prezentované na serveru obrys-kmen.cz se vztahuje zákon o autorských právech.
Jakékoliv jejich další šíření či využití bez výslovného souhlasu redakce nebo autora je zakázáno.
(c) 2001-2014 Obrys-Kmen   (ISSN 1210-1494)