Kdo by to jenom řekl, že přijde doba, strašně vzdálená od slavné Dobromily Rettigové, v níž kuchařky ovládnou celý svět a zvítězí nad poezií. Dnes, kdy se kniha stala zbožím, to platí mnohonásobně víc než včera. Jenže to všechno má jeden velký háček: stále totiž platí - ševče, drž se svého kopyta! Zkuste si promluvit se zkušeným kuchařem, abyste zjistili, co si opravdu myslí o nadprodukci kuchařek, jimiž je zahlcen český knižní trh. Uslyšíte, že jde povětšinou o literární i profesní brak, způsobený opisováním jedné kuchařky od druhé, o nezodpovědné předkládání receptů, které nikdo z kuchařů neatestoval a nikdo předtím - dokonce ani vypečený autor - jídla podle napsaných receptů nikdy neochutnal. Proto srdce zaplesá, když se objeví právě před rodinnými svátky VELKÁ EVROPSKÁ KUCHAŘKA (Slovart 2004), kterou napsal jeden z nejrenomovanějších českých gastronomických týmů, tvořený pouze profesionály: Pavla Berziová (cukrářka), Jiří Eichner (odborník na českou i evropskou kuchyni), Ladislav Nodl (75, kuchař mnoha prezidentů) a Jiří Šourek (protřelý světem).
Recepty z různých evropských států jsou ve výpravné knize seřazeny ve 14 kapitolách - od salátů a studené kuchyně až po dezerty. Je jich v knize požehnaně: 1300 receptů s přehledným seznamem surovin a postupem v bodech, doplněných velkým množstvím barevných fotografií Jiřího a Blanky Pospíšilových. Kuchařku doplňuje 62 stran Školy vaření. Dobrou práci odvedly i obě odpovědné redaktorky Jana Steinerová a Lenka Šplíchalová, totéž platí o Východoslovenských tlačiarnách Košice.
Autor: Zdeněk Hrabica
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |