Čtrnáct dní před okupací Česko-Slovenska si lákavou škodováckou kořist při berlínském autosalónu nápadně dlouho prohlížel Hitler s lišácky se usmívajícím Goebbelsem. Po válce Škodovka utrpěla „vítězství“. Po zestátnění, administrativní likvidaci konkurence a odříznutí od světového vývoje stagnovala. Luxus zmizel, i na lidové modely se postupně čekalo. Speciální pancéřovanou Škodu dostal Mao Ce-tung či maršál Rokossovskij. Pro prdelatou Martu Gottwaldovou rozšiřovali zadní dveře speciálu VOS, těhotné soudružce Slánské vyšli vstříc sedadly nacpanými peřím.
ZDENĚK VACEK, Excellent (Ringier), 16. listopadu 2011
Ještě že Škodovku získali Němci „jinými prostředky“. Ovšem papaláši si dnes vozí prdele v onačejších vozech!
VERONIKA JIROUŠKOVÁ: Ještě z prvorepublikových filmů je vidět soudržnost, „Gesamkunstwerk“. Komunisté napáchali v tomto ohledu takové škody, že český národ ztratil možnost si nějaký styl vůbec budovat a mít k němu jakýkoli vztah.
PAVLÍNA WOLFOVÁ: Druhá světová válka a to, co přišlo po ní, jsou považovány za předěl. Například skončila národní kuchyně, jak ji naši předkové znali, sezónní jídlo. Jedlo se všechno, co bylo k mání. Jako by se to stalo celému českému životnímu stylu, nemyslíte?
VÁCLAV MARHOUL: Bolševik se podepsal krvavým písmem na všem. Nejde o módu, ale o celou kulturu, vztahy, chápání věcí. Doba první republiky je z dnešního hlediska elegancí. Muži nosili klobouky, což mně se strašně líbí. Nosím klobouky rád. A dá fušku sehnat takový, jaký chci. Králičí kůže, kvalitní zpracování.
PW: Měli naši rodiče jiný přístup ke stylu než my?
VJ: Vím, že v šedesátých, sedmdesátých letech tady nic moc nebylo.
VM: Souvisí to se vzděláním a podhoubím, z něhož člověk vzešel. Jen ty staré dámy po kavárnách, jak jsou pečlivě upravené, jak mají sváteční oblečení, rukavičky.
VJ: Komunisté dost pokřivili ženskou módu. Všechny ženy měly být hlavně tak trochu traktoristky. Žena zhrubla.
Excellent (Ringier), 16. listopadu 2011
Nad těmito třemi nadutými parvenu mě napadá jen strašlivá myšlenka: Už dlouho nebyla válka!
Předkrm
Než se pořádně rozkoukáte, dejte si jako předkrm terinku z husích jater s višňovou redukcí. Jemná husí játra dostávají výraznou chuť právě v kombinaci s višňovou omáčkou. Pocit? Jako na příjemné procházce ovocným sadem.
Polévka
Než vám ji přinesou, podívejte se především na monumentální průčelí zámku, kde jsou umístěny Štursovy sochy personifikující Ducha a Hmotu. Na hlavním balkóně ráda obědvá každý rok manželka prezidenta Lívie Klausová. Pak přichází na řadu dýňový krém se zázvorem zdobený dýňovou slámou. Klasická podzimní polévka. Pocit z ní? Získáte pocit, že jste si navlékli ten správný svetr.
Hlavní jídlo
K rozjímání nad architekturou se hodí například filátko z mořské tresky pečené na másle s kroupovým rizotem s pórkem. Famózní, originální jídlo. Rizoto, přestože je z krup, které nebývají u mnoha lidí oblíbené, je lahodné, lehce klouže po jazyku. Musíte to zkusit. Pocit? Jako když vidí fanoušek na vlastní oči tři góly, které dal v jednom zápase argentinský fotbalový mág Lionel Messi hrající za FC Barcelona.
VILIAM BUCHERT doporučuje Chateau Kotěra v Ratboři, Excellent (Ringier), 16. listopadu 2011
Jak starý ovčák-analytik vysvětloval Švejkovi:
„A lidi si tý vojny zasloužili. Dyť se pánbůh už na to nemoh dívat, jak to všechno zpejchlo. Už jim ani to skopový maso nešlo pod fousy, už vám ho, hoši, nechtěli žrát. Jindá sem chodívali procesím, abych jim nějakýho toho skopce prodal pod rukou, ale poslední léta žrali by byli jen samý vepřový, drůbež, všechno máslem nebo sádlem maštěný. Tak se pánbůh na ně rozhněval pro tu jejich pejchu a voni zas přijdou k sobě, až si budou vařit lebedu, jako to bejvalo za napolionský vojny. Dyť vona i ta naše vrchnost už roupama nevěděla, co dělat. Starej pan kníže Švarcenberg, ten jezdil jen v takovým kočáře, a ten mladej knížecí smrkáč smrdí samým automobilem. Von mu pánbůh taky ten benzín vomaže vo hubu.“
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |