Asi nevíte, že když se básník Miroslav Florian narodil, vážil pět kilo, později snědl osm talířů rybí polévky, měl moc rád ryby, byl ale také milovníkem hub - nepohrdl smaženicí ani smaženými hlavičkami hub s bramborovou kaší, miloval švestkové a borůvkové koláče, jednou za dva měsíce si dal jelítko, častěji kuře, dietně upravené vepřové, pudinky, tvarohy sladké i slané, byl velkým milovníkem kávy, které pil kvanta při práci a rád občas zašel s hosty do čínské restaurace ve Vodičkově ulici, do indické restaurace, vietnamské, anebo do Berjozky na boršč - to všechno i přesto, že jeho kmenovou restaurací byla dietní restaurace U Bumbrlíčků. Po prodělané žloutence tam básník chodil na obědy a večeře.
O tom všem mi vyprávěla žena básníka, Ida Florianová. A nejen o kuchyni, kterou spolu okusili na zájezdě v Gagře, kuchyni, která byla samá petrželka, již domorodci jedli po každém jídle, a nejen o kuchyni v Moskvě, kde se Miroslav Florian potkal s Jevtušenkem, a nejen o dietním vaření, přírodních řízcích, zelenině, polském bigoši, který Ida vařila, ještě když pracovala v časopise Mateřídouška, plněných závitcích, jež měl básník moc rád, ovocných knedlících s jogurtem, čočce, česneku i cibuli, o receptech, kterým otvírala dveře básníkova cukrovka a o dalších, k nimž básník klíč neměl...
Vyprávěla mi o tom, jak se s básníkem prvně potkala:
"Nebylo mi ještě dvacet let, měla jsem přečtených hodně sbírek poezie (jednu báseň od Mirka - Žena v březnu - jsem si přišpendlila na rohož u své postele v Ženských domovech na Smíchově, kde jsem tenkrát bydlela). Právě jsem se chystala do tanečních pro dospělé, když zvonil telefon. Volala mi kamarádka Marie, že sedí v hotelu Jalta se dvěma básníky, kteří touží po větší společnosti. Byla jsem strašně zvědavá dívka a tak jsem tam šla. Sedla jsem si vedle Mirka; byl to večer, kdy jsme byli pohoštěni tím nejlepším jídlem i pitím. Druhý den mi Mirek volal... Kvůli Mirkovi jsem později začala chodit do vinohradských kursů vaření, pořádaných slavnými autorkami kuchařských knih Jozou Břízovou a Marynou Klimentovou."
Inu - láska prochází žaludkem a odtud míří do básní.
Miroslava Floriana jsem nikdy na vlastní oči neviděla - i když jsme možná ve stejný čas navštěvovali dietní restauraci U Bumbrlíčků (já v roce 1975 po operaci žlučníku a s prvními básněmi v kapse), znám ale některé jeho básně, které se týkají jídla. Třeba báseň o houbách: "Z lesů, v nichž dýmají snad ještě milíře, / přivezlas košík hub: navrchu dřepí bedly / čtoucí si bedlivě své bílé brevíře, / jež na ořízce nepatrně zhnědly, / pod nimi choulí se hříbky, houf holubinek, / ten zelenavý trus elfů a dobrých víl. / Mansarda mění se ve vyšňořený rynek, když na stole jsem kořist seřadil. / Pochodem vchod! Olbřímí ryzec bručí / jak dušný heligón. Líto je stařečka. / Já nenašel dnes nic... Jen vůni ještě prudší - / poslepu procházím tvá tajná místečka." Anebo báseň o švestkových knedlících: "Možná jste včera zhlédli v televizi / maratón jedlíků: / proboha, co v nich za hodinu zmizí / švestkových knedlíků! Ale já z uzlíku / jim nenabídnu těch pět skvělých švestek." Když už jsme u ovoce, je tu také báseň Stánek u nádraží: "Přezrálé višně žárlit musí trpce / na jahody, co svítí z košíčků. / Jahody, to jsou důvěřivá srdce, / dýha je opevní jen trošičku." Červení s jahodami soupeří v básni Zářijová nabídka jen meloun: "Astry a průzračné hrozny / a chumel kupujících. Kolik váží ten meloun / v boxerských rukavicích? / Nezdá se, že by svou kůži / dal dvakrát lacino. Uvnitř je ale bezbrannější / než mimino. To švestky pukají pýchou / že jdou tak na dračku / vosa si nad nimi bzučí / a nechce do sáčku." Švestky a jahody a meloun - tuzemské ovoce. Což potom barvy na trhu v Jerevanu a ještě v básni z cyklu Jerevanské sonety? "Jen vzácně potkáš tady zákaznice. / A muži s tváří naschvál nehybnou / z výstavních hroznů zrnko uždibnou, / hrábnou si do pražené kukuřice. / Rád chodíval sem Sarjan. Z klenotnice / vybíral broskve, churmy, rajčata / s líbezným kazem, nedochůdčata, / kterým se chtělo zpátky do vesnice." Také bych často chtěla z města do vesnice. Voní tam šašlik i kebabčata, cibule, česnek, zahrady... A najde se tu možná i Kavárna malířů: "Užasle sledoval jsem karavanu / sklenek a kebabů a šašliků, / vysedávaje v tomhle podniku / s malíři, co jsou pýchou Jerevanu." Prazvláštní kavárna - voní tu cibule i česnek! Miroslav Florian byl milovníkem obojího a obojímu nezůstal nic dlužen ani v poezii. Třeba v básni První česnek: "Loutnové klíče. Bojácné kde nic, tu nic. / Zelinář má však jenom pro někoho / tu sedmizávojovou svátost, / ty paličky s úměrně mastnou kšticí. / Hop hej! / Tentokrát mistra cibuláře chápu: / i když mu hrozí skřipec nebo pranýř, / česnekem vyznává své vzdušné sympatie, / jež nelze troubit na roh hojnosti. / Okej. / Povadlo poledne, rajčata zvolna těžknou, / okurky zmáhá banánová mdloba. / Přiharcuje-li déšť, z Šavla je oukropeček! Zatímco dámská něha chodí v mrkváčích / jak bej." A kam tak pospíchají mrkváče koncem března? "Jakživ jsem neměl zahrádku, / ale když jaro zažehlo své trysky, / namísto liter chtěl bych do řádků / vysázet boby, cibulky a řízky", píše básník, který se už ale těší na léto: "Letní den pozval nás na oběd / do restaurace přes ulici / a rozvířil jak ventilátor / sklopenou zralou slunečnici. / Krocan, jenž pobouřen tvou sukní / se rozčepýřil u vrátek, / na stole proměnil se v slánku, / uprostřed s chvostem párátek. / Prostírají nám na stříbře / tak jako při recepci v klubu, / a já jsem mongolský bůh lásky, / mám tisíc rukou, tisíc zubů!"
Plněné žampiony
60 g anglické slaniny, 1 malá cibule, sůl, pepř, hořčice, 1 lžíce zelené petržele, 60 g strouhaného sýra (také na posypání), 2 lžíce strouhanky, 1 žloutek, 250 g žampionů, 200 g rajčat.
Připravíme si jemnou náplň ze zapěněné cibule a ostatních přísad, všechno spojíme žloutkem. Oloupeme hlavičky omytých žampionů, můžeme je krátce povařit v osolené vodě. Potom kloboučky plníme, posypeme sýrem a asi 5 minut zapékáme. Nakonec na ně položíme kolečka pokrájených rajčat a okořeníme trochou pepře.
Podáváme s vařenými brambory nebo s hranolky.
Kuřecí závitky paní Idy
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme, posolíme, poklademe anglickou slaninou, míchanými vejci s cibulkou nebo pažitkou a několika zrníčky zeleného pepře a zabalíme. Na másle zpěníme cibulku, vložíme do toho závitky a pečeme, často podléváme.
Přílohou mohou být brambory nebo rýže a zeleninový salát.
Kebabčata
300 g skopového masa, 150 g vepřového masa, sůl, pepř, 1 vejce, 1 žemle, 2 cibule, petrželová nať.
Mleté skopové a vepřové maso osolíme, opepříme, přidáme 1 nastrouhanou cibuli a drobně nasekanou petrželovou nať. Vmícháme 1 vejce a žemli rozmočenou ve vodě. Dobře promícháme a necháme 2 hodiny odpočinout. Potom vytvoříme podlouhlé šišky - asi 10 cm, a pečeme - nejlépe na rožni.
Podáváme s drobně nakrájenou cibulí a se salátem.
Kapr na víně
1 kg kapra, sklenka bílého vína, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, špetka pepře, sůl.
Kapra očistíme, uděláme příčně vedle sebe hluboké zářezy, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Při pečení podléváme vínem, do kterého přidáme usekaný česnek.
Tvarohové švestkové knedlíky
250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, sůl, 6 lžic hrubé mouky, 1 lžička krupice, šálek mléka, švestky.
Do tvarohu rozklepneme vejce, přidáme mouku, krupici, mléko a špetku soli. Zpracujeme těstíčko a v ruce jím obalíme švestky. Knedlíky vaříme 7 minut a hotové sypeme tvarohem, skořicovým cukrem, zdobíme šlehačkou.
Čokoládový krém Báseň s višněmi
1/4 kg čokolády, 100 g másla, oříšek másla na vymazání formy, 4 vajíčka, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky koňaku, 1/8 l ušlehané smetany, 1 lžička práškového cukru, několik kompotových višní.
Na mírném ohni rozpustíme rozlámanou čokoládu v trošce vody. Sejmeme z ohně, za stálého míchání přidáme nahřáté máslo, potom přidáme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce jej vmícháme ke směsi spolu s koňakem. Krém plníme do kompotových misek, dobře ho vychladíme a nakonec zdobíme šlehačkou a višněmi.
Skončíme Florianovým trojverším z pozůstalosti - o zmrzlině, kterou měl básník tak rád a kterou nesměl:
Tři kopečky zmrzliny
v červencovém parnu
svítí jako prázdniny...
Ukázka z knihy nakladatelství Futura Pod pokličkou s..., kterou si můžete ve Futuře koupit nebo objednat za 200 Kč
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |