Kočka Malvína

Ale to nemusí být, jak víme z jedné z četných filipik doktora Vlacha, vždycky pravda. Někdy do lesa voláme docela slušně, ale odpověď je dost drsná, ne-li přímo hrubiánská. Jindy voláme do lesa sprostě zase my, ale z něho se to ozývá celkem slušně.

Jelikož společnost zbožňuje škatulky a nálepky, tak jsem se také setkala s pojmenováním neúspěšní (tím se myslí nezaměstnaní, lidé žijící od výplaty k výplatě a všichni, co nemají luxusní bourák a to správné oblečení). A tu jsem se zamyslela, co to vlastně ta úspěšnost je. V Bibli máme příběh o boháči, který si myslel, že úspěch je mít hodně peněz. Pak za ním přišel anděl a vysvětlil mu, že se upnul na jedinou metu, která navíc ještě možná ani úspěchem nebyla, protože je tady na chvíli a nebude si moci peníze, co nashromáždil, užít. Jinými slovy řečeno, to, co považujeme za úspěch, někdy úspěchem vůbec nemusí být. Co si počneme se spoustou majetku, když propásneme krásné okamžiky s přáteli, rodinou, neuvidíme vyrůstat své děti? Kdybychom úspěšnost chápali takhle, pak by nám asi nepřinášela žádnou radost.

Ale co takhle vzít pojem úspěšnost za úplně opačný konec? Pro někoho může být úspěch mít, a je to tak v pořádku, pokud mu to přináší radost. Pro někoho jiného je úspěch být. Nebo je někdo, kdo nevydělává miliony, ale například peče chleba, méně úspěšný nežli ten, kdo se vozí v BMW? Každý má laťku nastavenou jinak vysoko, a ještě navíc v jiné oblasti.

Současná společnost ale nemá dalekohled nastavený na pestrost, ale na viditelné odznaky úspěchu reprezentované tím, jak drahé auto máme, jak velký dům vlastníme, jak drahé dárky dáváme k různým příležitostem svým blízkým a jaké fotky si z dovolené přivezeme.

Dělit svět na úspěšné a neúspěšné je dost klišé, protože něco jako neúspěšný člověk neexistuje. Jsou jen lidé, kteří neumí hledat příležitosti, nedostanou k tomu možnost anebo obojí. Anebo potřebují teprve najít nějakou oblast, kde vyniknou. Zkusme si místo „já jsem úspěšný a ten druhý je neúspěšný“ raději říkat:

Tenhle člověk krásně hraje na flétnu, může být úspěšný v hudbě.

Tahle paní umí moc dobré koblihy, mohla by mít pekárnu.

Tenhle zaměstnanec je moc šikovný, bude z něho jednou mistr v dílně.

Napadá vás ještě něco, jak ocenit něčí úspěch v některé oblasti?