ZDENĚK HRABICA

Svého času – nám českým divákům – z televizní obrazovky sdělila Miroslava Němcová, žena udatná a otevřená, že komunisté a nacisté jedno jsou. Když jsem se při památce svého otce vůči ní ohradil, napsala mi, že v jednotlivém případě tak být sice nemuselo, ale na svém setrvává.

Totéž nyní vyslovil na rozhlasových vlnách nový člen Rady pro českou televizi Max Kašparů, člověk s údajně největším počtem akademických titulů v České republice. Osobně jsem se proti jeho výroku ohradil ve stejném duchu, ale nepochodil jsem.

V pražském divadle Arca slavil své narozeniny prezident Václav Havel v černém triku s nápisem „Fuck of KSCM“. Nikomu to nevadilo, publiku to naopak lichotilo.

Pak se rozpoutala kampaň, podobná dětské elektronické hře: „Zastřel si svého komunistu!“ Hrála se i pod školní lavicí.

Nyní při skonu europoslance Miloslava Ransdorfa, výtvarník Respektu, dříve výtvarník Mladé fronty DNES, Vitvar oznámil: „Mrtvý komunista, dobrý komunista.“ Pak svůj výrok odvolal, odvolal však již neodvolatelné. Rozpoutal masovou kampaň a hru. Nikdo ani nepípl. Karel Schwarzenberg exhiboval v Parlamentu České republiky s plackou na klopě: „Fuck of Putin!“

V komiksech, v internetových textech, kam jenom oko pohlédne se to hemží výzvami k zabití a zdechnutí dalšího „mrtvého Komára.“

A pak se jednou připomene prezident Miloš Zeman bonmotem o demokratické volbě a černým humorem s použitím kalašnikova – a málem zasedá bezpečnostní rada osypaného státu. Státní zájmy urputně a do morku kosti hájí politolog z leknutí z Alma Mater, europoslanec Pospíšil, neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier, jr. a další. Nechtějí snad, abychom totéž co oni hlásali již všichni?

Lídři s ochrankou blednou strachy o bezpečnost svou a bezpečnost svých rodin. Ještěže máme poslance a někdejšího herce Jandáka. Přistavil by pro ně, pro jejich komfort, asistenčního zdravotního antona a odvezl bych je všechny, pěkně pospolu a na jedné hromádce, do bohnické psychiatrie.