FRANTIŠEK DOSTÁL

Dívčí akt ve fotografii je starý jako fotografie samotná. Předběhl ho však nález sošky Věstonické Venuše a za připomínku určitě stojí i nově objevená soška Venuše z mladší doby kamenné, která se kromě ňader honosí již sukýnkou. Zřejmě se před nějakým sochařem modelka v jeskyni moc styděla. Sukně asi není sice poslední pařížské módy, ale archeologové jsou určitě u vytržení. Nález potěšil i mne, protože potvrdil, že i naše pramáti byla již obdařena dvěma prsy, která udržovala při životě děcka štěbetající na sluníčku před jeskyní…

Čas se určitě zbláznil a popoběhl dokonce již také od srpnových dní roku 2016, kdy jakýsi mravokárce na novodobém vynálezu zvaném facebook nařídil odstranit kýmsi nastrčenou moji fotografii dívčího aktu. Aktu něžného, citlivého a nikoho nepohoršujícího, snad kromě nově se uplatňujícího cenzora, neboť snímek zobrazuje naprosto totéž, co archeologové spatřili na těle Věstonické Venuše a co se také ukazuje veřejnosti. Zřejmě ještě v jeskyni do kůží zahalený až přes hlavu nepobýval cenzor kamenného věku. Nakonec nechť posoudí čtenář sám, než zase nějaký nedouk bude mít proti stejné fotografii výhrady a požádá o její odstranění z těchto stránek věnovaných našim kulturním počinům.

Před lety rozhořčení mravokárci odmítli obraz C. Moneta Snídaně v trávě. Myslím, že případní dnešní zájemci o jeho zakoupení by museli požádat o půjčku muže, který zrovna posedává v nějaké jizbě na jihu Afriky. Akta a fakta přivolávají do mysli kulturní jatka. Bulvární plátky si totiž mohou naopak dovolit podpupíkové zmatky.

Blbost prostě kvete v každém století. Dívčí akt, o němž je řeč, byl pořízený v 70. letech v Jizerských horách v pralese až na samém vrcholku hory Jizery. Byl již publikován ve dvou knihách. Třeba nyní jeho cena v aukčních síních může povyskočit.

V historii lidstva pravidelně vznikají, než se rozhádají, všelijaká společenství, co si na sebe touží přivydělat na úkor jiných lidí a navíc upozorňovat na svoji výjimečnost vyztuženou podivnou mocí a současně i hloupostí.