Ludwig a Ludwig

LIBUŠE VONDRÁŠKOVÁ

Koho by nenapadl Beethoven! K psaní mne však inspiroval Ludwig, o němž jsem do dneška neměla ani potuchy. Informace o jeho artróze a následném léčení byla ovšem natolik důležitá, že se televize za ním vypravila až do náchodského zámku. Zatímco i nejvýznamnějším osobnostem levicové kultury je vstup na obrazovku prakticky zakázán, zde se minutami nešetřilo.

Jenže já při pohledu na množství vybraných dietních lahůdek přichystaných pro pacienta vidím ruce bezdomovců v popelnicích a stále sprostší a potetovanější pořady Prostřeno. Nikdo už dávno neočekává, že by se někdy sešlo pár lidí v bytě, kde by nechyběla knihovna, přetékající i tituly, dnes houfně vyřazovanými z obecních knihoven, a po obyčejné, všemi pochválené české bramboračce by zazněla třeba jedna z Beethovenových sonát.

Kouzlo nechtěného způsobilo, že do úvah mi ze stanice D dur vstoupila Beethovenova Eroica. A zrovna ve chvíli, kdy závěrečná část nabíjí obrovskou tvořivou energií a dodává sílu rvát se za lepší svět, ve vesnici vypnuli elektřinu! Další symbolika se přímo nabízí…

Dodávám jen pro přesnost – pacient Ludwig je medvěd.