IVAN ČERNÝ

Zpráva o havárii Tu-154 ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě z pětadvacátého prosince minulého roku mnohé z nás nesmírně zabolela. Leteckou katastrofu nikdo nepřežil. Mimo posádky, novinářů a dalších cestujících zahynulo 64 členů legendárního sboru Alexandrovců, dodnes většinou občanů v České republice, navzdory snahám současné protiruské politiky, velmi oblíbeného.

Jak známo, historie souboru Alexandrovců sahá do roku 1928, kdy zahájil svou činnost s pouhými 12 členy. Časem se rozrostl na dvě stovky členů. Vedl ho profesor hudby Moskevské konzervatoře A. V. Alexandrov, pozdější národní umělec SSSR. Soubor rudoarmějské písně, jak se zprvu nazýval, měl za úkol na frontách povzbudit unavené vojáky svým zpěvem a tancem. V průběhu druhé světové války soubor uskutečnil kolem 1500 vystoupení, které se odehrály při odjezdech vojáků na frontu, na frontových liniích i v nemocnicích pro zraněné rudoarmějce, s ohromným vlivem na vojsko, kterému vracel do žil a srdce sílu a odhodlání bojovat za vlast byť za cenu vlastní smrti. Šéf německé propagandy Goebbels údernou sílu Alexandrovců odhadoval na několik divizí.

Tento unikátní umělecký reprezentant země s bohatou historií a kulturou, donedávna se třemi sty členy, mezi nimiž chybějí tenory a převládají barytonové a basové hlasy, aby působily jako „těžké dělostřelectvo“, vždy představoval zástupce Rudé armády, skutečného vítěze nad fašistickým Německem ve druhé světové válce. O to je náš smutek nad katastrofou souboru větší, neboť nikdy nezapomeneme na to, že při osvobozování naší vlasti padlo na tři sta tisíc vojáků rudoarmějců.

 

Od Kalinky až po Ave Maria

Alexandrovci jsou pěveckým a tanečním soborem, který byl oficiálním armádním uměleckým tělesem Rudé armády bývalého Sovětského svazu, nyní Ruské armády Ruské federace, jeho členové jsou výhradně muži, vybíráni ve velmi přísných konkurzech. Jejich představení se skládají jak z ruských národních a frontových písní, tak i církevních skladeb. V neposlední řadě provozují ale i moderní hudbu. Po rozpadu Sovětského svazu vystupovali mj. před církevními hodnostáři jak v Rusku, tak v zahraničí, dokonce i před papežem Janem Pavlem II. Koncertovali společně i se známou finskou hudební skupinou Leningrad Cowboys.

 

Hyenismus Pravého sektoru

Soustrastná vyjádření a kondolence v tento čas míří do Kremlu ze všech světových stran. Normálnímu chápání se pak vymyká jednání soldatesky ukrajinského Pravého sektoru, jež rozehnala smuteční shromáždění řadových Ukrajinců a Rusů, kteří v Oděse přinášeli na znamení smutku květiny a zapalovali svíčky. Fašisti je rozdupali a rozkopali, a ještě si vše natáčeli na kamery a mobily, hrdinové…

A ani se již nechce komentovat bláboly pražské kavárny a některých pražských novinářů, se Štětinou v čele, o Alexandrovcích jako Putinových zaprodancích s nevysloveným podtextem „dobře jim tak“. Jak říká jedno staré pořekadlo, psi štěkají a karavana kráčí dál…

Ostatně, básně, písně, hudba i výtvarné umění vždycky byly na straně avantgardy a pokroku. O vztahu řadových občanů ČR k Alexandrovcům svědčí mj. i fakt, že po tragédii souboru si některé jeho písničky na portálu Parlamentních listů doposud poslechlo přes osm set tisíc lidí!

 

Vstavaj strana narodnaja…

Jako balzám na duši působí zpráva, že vedení souboru kompletuje novou podobu ansámblu a neruší šňůru svých mezinárodních vystoupení. A tak v květnu do ČR Alexandrovci zavítají na 14 koncertů v 10 městech. Očekávají je zde desítky tisíc diváků, kteří uvidí ojedinělé vystoupení tohoto obřího hudebního tělesa se sólisty Vadimem Ananevem nebo Borisem Dyakovem. Jako speciální host letos nebude vystupovat s Alexandrovci Karel Gott nebo Helena Vondráčková, nýbrž skupina GIPSY 4 EVER. Takže se opět můžeme těšit na mimořádný umělecký zážitek, kdy bude na pódiu více než stovka umělců s nejlepšími ruskými pěveckými sólisty, vynikajícími hudebníky i špičkovými tanečníky.