PAVEL PILNÝ

Kdy odvysílá Česká televize první polovinu GEN-Galerie elity národa: Mašínovi???

Tak nám nedávno v nedělním cyklu Gen ČT a spoluautoři opět předvedli, jak lze nehorázně lhát, zamlčovat fakta a manipulovat s národem.

Kdo jen trochu zná bestiální činy bratří Mašínů, kterých se na našem území dopustili v padesátých letech, nestačil se divit.

Příběh, který vypravoval jeden z bratří a jeho sestra začíná vedle vzpomínek na jejich otce – bojovníka proti fašismu – nikoliv jejich „hrdinstvím“, kdy kradli a bestiálně vraždili v tehdejším Československu, ale až po překročení hranic, kdy se celá skupina pokusila prostřílet přes území Německé demokratické republiky na vysněný Západ.

Dozvěděli jsme se, jak neochvějně bojovali s mnohonásobnou přesilou – jen tak mimochodem že odbouchli několik příslušníků ozbrojených sil, aby pak třem z nich se skutečně prostřílet podařilo. Zatímco se sestra dmula obdivem nad jejich hrdinstvím, bratr se pochlubil, jak se následně v USA dali naverbovat do armády, aby se mohli podílet na třetí světové válce v boji s komunismem. K zaznamenání je i jeho výrok, že lituje jen toho, že v jejich cestě za svobodou těch lidí neodpravili vice.

Jedno oko po zhlédnutí pořadu nemohlo zůstat suché. Každý správný Čech musel vypnout hruď a být hrdý, jakéže to má, dosud zneuznané hrdiny, kteří jsou bezesporu tou elitou národa.

Myslím však jen do té doby, než se ČT a tvůrci v zájmu objektivity odhodlají natočit a zveřejnit první polovinu příběhu bratří Mašínů a jejich skupiny, kterou evidentně před diváky záměrně zamlčeli.

I když by bylo žádoucí uvést věci na pravou míru, nejsem zase tak naivní, že se tak stane. Inu, to je ta naše „objektivní“ veřejnoprávní ČT.