JIŘÍ JÍROVEC

V Praze 6 mají sochu maršála Koněva. Nejnovější pohled na tuto osobu je založen na představě, že nás Rudá armáda neosvobodila, ale okupovala. Praha již byla osvobozena vlastními silami a Němci i Vlasovci se před Rusy stahovali pod ochranu americké armády.

Jenže socha do jisté míry symbolizuje osvobození celého Československa a tak by přece jenom vypadalo blbě, kdyby ji nechali napospas sprejerům anebo strhli.

Starosta Městské části Praha 6 přišel na geniální nápad. Jmenuje se „uvádění historie na správnou míru“. K soše budou přidány nápisy, které oznámí, že ten člověk byl nejen (s odpuštěním) osvoboditel, ale taky darebák, který se zasloužil o potlačení Maďarských událostí v roce 1956 a měl svoje špinavé pracky i v Srpnu 68.

Kolik soch mohlo přečkat, kdyby tato spásná myšlenka přišla dřív. Takového Fučíka jsme mohli mít v Holešovicích s nápisem, že byl popraven v Berlíně. Vedle mohla být deska, sdělující, že trapně obdivoval „velkého bratra“, pletl se do divadla a ještě o kousek dál, že byl děvkař a možná i alkoholik.

Desky s takovými nápisy by se mohly vyrábět sériově. Hodily by se pro mnohého vysochaného.

V Plzni obnovují pomník Díky Ameriko. Jestlipak přijde tamní starosta s požadavkem, aby byla historie „uvedena na správnou míru“ a kolem dokola byly desky připomínající genocidu indiánů, dovoz negrů, jimž se teď říka Afroameričani, vydání Vlasovců Stalinovi, Hirošimu a Nagasaki i Vietnam, Irák a Afghánistán. Zásluhu těch necelých dvou stovek vojáků, kteří padli za naši svobodu, by to nesnížilo.