LIBUŠE VONDRÁŠKOVÁ

Knihu NASTYDLÁ STRAŠIDLA (edice Miraculum Octavum Mundi Miroslav Moravec) napsala a svými verši a ilustracemi proložila Petra Vychytilová. S obdivuhodnou fantazií a darem empatie propojuje svět reálný s pohádkovým.

Sedmileté školačce Anetce jednoho dne přistane na dlani šípková víla,a poté téměř každé odpoledne „uspí čas mezi dvěma nádechy“ a „přeplyne“ do „Průhledna“, kde se čas neměří, „všechno už bylo, je i bude“. Brzy je obdarována kaleidoskopem štěstí, avšak takřka vzápětí přichází na scénu „rachfle“, která kamínky z něho roztrousí do průběhu celého roku.

Šťastný nápad autorčin – pojmenovat dalších dvanáct kapitol názvy měsíců. Prostřednictvím dobrodružného příběhu se tak malý čtenář spolu s Anetkou přitažlivým způsobem seznamuje s rozmanitými přírodními ději. Navíc i zábavným – není to přece tak jednoduché, malovat smějící se dýně, když jsou na boku lechtivé!

Ono pozoruhodné, fantaskní vnímání času od prvních okamžiků, „přeplývání“ do světa kouzelných bytostí, autorka korunuje Anetčiným pobytem v „hrádku nekonečného Času“, kde i „vteřiny byly tak hubené, že nemusely odemykat bránu“.

Strašidel Petry Vychytilové se děti bát nebudou. Naopak – hodnou bázlivou meluzínu Zinu Anetka dokonce ustrašenosti zbaví, takže:

Meluzína od Kolína

do Prahy se vydala

u Vršovic do komína

kominíka zahnala

Lze předpokládat, že i díky rýmovaným veršům si děti knihu oblíbí a přečtou si ji opakovaně – vždyť komu by se nechtělo znovu kráčet po javorových schůdcích, na pampelišti proletět smetánkovým průsmykem a usínat na polštářku plněném pampeliškovým chmýřím!

Čas notně trhnul oponou – zbyly z ní sotva cáry. Ještě před příchodem televize milosrdně clonila na stránkách pohádkových knih stínání dračích hlav. Na následky boje se zlem v podstatně dynamičtější audiovizuální podobě nemá dětská psychika dostatek obranných mechanismů. Objeví-li se proto zdařilá kniha pro malé čtenáře, vhodná i pro večerní předčítání předškolákům, chystejme fanfáry!