KAREL SÝS

Vražda na sobotu nestačí kanalizovat první signální soustavu diváctva. Epidemie vraždění ho musí infikovat celý týden. Od pondělka do pátku se klonují nové seriály a dokonce vznikne krimikanál. Ano, kanál! A pak že se krve nedořežeš!

V.I.P. vraždy 1 a 2, Kriminálka Anděl, Případy 1. oddělení, Specialisté, Vraždy 1890, Vraždy na přelomu století, Četnické humoresky, Četníci z Luhačovic, Dámy a Králové, Policajti z centra, Prima krimi, Poldové, Show Jana Krause, Inspektor Max, Vševěd Josef Klíma, Vraždy v neolitu… V záloze čekají i prahory, kdy se horniny vraždily mezi sebou.

Na hanbě stojí noblesní pan rada Vacátko a distingovaný Hercule Poirot!

Už notoricky známé místo činu šetří finanční náklady i fantazii čumilů: smíchovská náplavka, Karlín, Žižkov – tam není radno chodit ani ve dne. Mrtvoly bývají vyloveny z Vltavy nebo ze sklepů v Sokolovské ulici. Gesta i hovory detektivů jsou úsporné, ministr obrany nasadil laťku přískoků s pistolí sice vysoko, zato jednou provždy a nikdy jinak.

Se zápletkou si scénáristé hlavu rovněž lámat nemusí. Stádu stačí standard: vrah je vždy zahradník Standa. Potíž: docházejí herci. A tak XY v jednom seriálu vraždí a v druhém vyšetřuje.

Krkavčí hory neúnavně pořádají hony zvané castingy: nejsou lidi, mrtvol je málo, kdo si ještě nezavraždil nebo nebyl zavražděn, nechť se přihlásí.

Vraždí i ředitelé nadnárodních festivalů i čeští lvové, zatím však nenatočili smrt na poblitých schodech Rudolfina.

V podezření upadne obvykle 10 000 horních zlodějů, 1000 kariérních vrahů, i z lepších rodin, ba z nejvyšších kruhů, aby se neřeklo a plebs se vybouřil, ale nakonec rameno spravedlnosti odvede do chládku psychopatického bezdomovce.

V zájmu unifikace Nové Evropy je nutno z českých tvrdohlavých palic vytlouct Anděly na horách a Princezny se zlatými či nedej bože rudými hvězdami na čele. Básníci musí přijít o iluze! Vyšisované seriály Made in USA, GB, FR a BRD už nestačí: Kriminálky Miami, Pobřežní hlídky, Námořní vyšetřovací služby, Hrůzné minulosti, Zlomená města, Zákony a pořádky, Zločinné úmysly, Vraždy podle Jidáše, Případy detektiva Murdocha, BigBeni, Komisaři Rexové, Policie v akci i reakci, Historky z podsvětí, Sběratelé kostí, Smrti v lepší společnosti, Odložené případy, Vraždy v Midsomeru, Smrtící i smrdící zbraně, Asijské spojky, Přísně tajné mise, Mizerové, Tatíci Brownové, Colombové, Postradatelní i Nepostradatelní… Je třeba vynést i českou kartu!

Kečupová krev crčící z obrazovky musí zakrýt lidskou krev, jež co nevidět poteče z ran světa, který se ne a ne vymanit ze spárů planetárních šílenců!