ZDENĚK HRABICA

Od skvělého novinářského kolegy z deníku Mladé fronty jsem v osmdesátých letech XX. století dostal v redakci Světa v obrazech dárek. Obyčejnou vodováhu, její maloobchodní cena byla 18 Kčs. Dárce na ní napsal:

Kvalitní časopis musí být: - čtivý – poutavý – zajímavý – angažovaný.“

Další kolega z polského Przekroje Leszek Mazan jej doplnil:

Kvalitní časopis nesmí pominout vraždu, mord a stránku humoru.“

Renomovaný český historik Jiří Pernes vyšel po převratu v listopadu 1989 vstříc podivně vyvolanému režimu a sepsal velmi tendenční knihu o škodlivosti Dikobrazu. Na Slovensku se takový historik ještě nenašel.

Existuje Unie českých karikaturistů, Dikobraz, Roháč, Krokodýl, Szpilky zhynuly na úbytě. Hospodské vtipy se zánikem oblíbených putyk IV. cenové skupiny, kde se kritizoval ten minulý zločinný režim, vzaly rovněž zasvé. Tradice se drží Reflex s Marešem, Právo (dříve Rudé) pokračuje denně nyní s Kerlesem, o smích se pokouší Národní Osvobození a nový měsíčník MY. Slovenské Nové slovo má svého Kotrhu. Jinak až na vzácné výjimky spadla klec. Totéž se se u nás stalo s poezií.

Dotyková generace opravdu zblbla, slušněji řečeno zhloupla. Člověk na člověka nepohlédne, kouká do monitoru a občas se na něj zasměje. Moji přátelé ze zahraničí mi velmi často připomínají, že v naší zemi se člověk na člověka neusměje. Prodavačka se usměvavou tváří skoro nikdy nepředstaví. V ČT v každém svém pořadu začne anekdotou Karel Šíp.

Proboha, lidi, nevylili jsme s vaničkou i dítě?

Sice máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, ale říká se o nás, že jsme její nejsmutnější národ. Za zády máme největšího spisovatele Jaroslava Haška – ale napodobit jej se nikomu příliš nechce.

Kdopak by se vlastně s touhle dobou ze srdce a zeširoka smál – snad si někdo nemyslí, že úsměvní jsou Kalousek, Němcová, Fiala, včera Hermann. Nebo kdokoliv ze současných českých politiků?

Terčem smíchu a zesměšnění je od rána do večera hlavně prezident Miloš Zeman a jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Sám jsem se dneska usmál kresbě v Haló novinách. Míří na destičku, která zdobí Hánův pomník Zdeňka Nejedlého v Litomyšli a za niž bojuje u pomníku I. S. Koněva také starosta Prahy 6, ještě donedávna velvyslance ČR v USA a v Ruské federaci. Brňané se s věcí vypořádali po svém, když text z rozkazu „Osvobodit Brno“ maršála Stalina před lety na dřeň granitu vybrousili.

Ale já pořád dbám jedné moudrosti, že smích se ani u nás na věčnost neztratil; počet hlupáků a blbců pod slunce roste geometrickou řadou. To věděl už dávno i Jan Werich.

Sám mám rád humor někdejšího proudového pilota – kreslíře, karikaturisty Slávka Martenka a karikaturisty Jiřího Koštýře. Polského karikaturisty Andrzeje Mleczka. Wilmu Palkovou. Na Slovensku pak miluji Kotrhu.