VÁCLAV DUŠEK

Vyhládlá politická příšera neštěká, rovnou kouše. Intrikánské čtverylky už bývají nudné, poslouchat do omrzení žvásty o jepičích záležitostech se zajídají; v brzkém budoucnu začneme chytráky a vychytralé tetičky posílat v levném výprodeji třeba do Charbinu, Baltimoru i na známá souostroví, kde si bez nás nevědí rady. My už vás zrychtujeme, cizáci, jak financ kozu! Nuž, intrikáni všech zemí, spojte se!

U nás jsou intriky již po léta velmi odpudivé, naučili jsme se čelit nařčení, že jsme pilně přisluhovali čemukoli, protože žít se zkrátka chce většině z nás – a většina u nás doma rozcupuje menšinu za halasného pokřiku běsnícího davu.

Demonstrace síly může postrádat ducha. Pastýři čachrují s majetky, čachrářství se vyplácí, lži nahrazují odpustky; držet odstup od nebezpečného revolucionáře Krista, který pobláznil nemalou část světa, položil lidstvu otázky a nechal se ukřižovat, vyvolává rozpaky při pohledu na samozvané vyslance království nebeského! Víry pravé a čisté mnoho nemáme. Víra zavazuje a překáží v dobývání hory zmaru. My milujeme trpaslíky, ovšem moudrý trpaslík Morgante nám chybí; politická obroušená špička si lebedí v dostatku, hlásá pravdu a lásku, častuje nás vybranými vulgaritami; levice pravice hyne na úbytě.

Včerejší amatérští hovniválové vytrvale tlačí kuličky do bankovních kasiček. Plkat a skrývat ubohou vyprahlost za vykradené myšlenky a slova vědoucích se stalo zapáchající módou. Doma starostí nad hlavu, ale nemohoucímu světu rádi poradíme a pomůžeme s bezpečnostní problematikou i vojenskými zkušenostmi. Břídilové i šašci mdlého ducha se štětí, placeni královsky za bohapusté slovní propady; směšní páni, tučné dámy, připomínají kabaretiéry v upadajícím podniku na periferii. Žebrák v rouchu beránčím vykřikuje rozumy, které jsou nakažlivější než spalničky. Malé znalosti, žádné starosti.

Doba nesnáší váhavých a ustrašených bytostí. Politické ficky a kuchařky, mistři kastrolů a pánví, nám bezodkladně předloží blafy při tepání vlasteneckých postojů – být vlastencem jest prokletí. Veselé podlosti v nás vzbuzují pocity nesmírného blaha, jak umně řídíme zemi i zeměkouli. Tlučhubové a společenští parazité se vypínají ku hvězdám. Dávají si nemravné odměny, protože prý konají dalekosáhlé sociální přeměny. Světla šalebné budoucnosti, tiché partajní dohody, mnoho slastné pohody.

Koaliční kati ostří sekery v předvolebních bojůvkách, kulturní barbaři rvou národní majetky o sto šest, chtiví ohaři se tahají i o ohryzané kosti! Ke všemu se snižují někteří mudrlanti k vykrádání myšlenek, dávno prověřených v sousedních státech. Spásné nápady trouchniví. Metály a cetky na dosah chtivých pracek. Slyšte: máme přehršel generálů, můžeme si to hravě dovolit, státní rozpočet unese cokoli, co prospívá naší povedené věrchušce.

Malé zlodějny na denním pořádku a brambory v řádku. Trvalé soudní prázdniny nám závidí i v Taškentu. A což teprve vykutálené prokurátorské mazurky – úkrok sem a úkrok tam, otočit a zůstat stát. Senátorské a parlamentní etudy! Paráda.

Básnické prázdniny, nebezpečné umělecké sklony a nepodařené klony. Doba častuškářů pálí do politických terčů, žel, pouze slepými. Slovní střelba bez přípravy nenese kýžené ovoce. Přepeření levičáci kdákají nové písně, skomírající pravici zasáhla nepředvídatelná tetka mrtvice, střední proudy vyschlé, neoliberální holobrádci se šponují, politická čeládka si tahá trička a odhaluje drobná nádobíčka.

Udatných Neo rytířů u nás neubývá. To by tak hrálo, abychom se nedokázali vemluvit mocnostem! Zahraniční politika – trvalá komika! Musíme barvitě komentovat poklesky všech sousedů – naše poklesky odumřely, ano, povalujeme se v cizáckém průmyslu, vytrvale si nalháváme, jaké bohatství vlastníme, co ještě můžeme zpeněžit, doukrást. Neváhejte a konejte. Vyhládlé politické příšery se již olizují. Hostina začíná. Pro jistotu svoji vlastní i rodinných příslušníků a laskavých sousedů využijte demokratické možnosti.

Dejte všem lačným hlas, hravě pro vás uřídí světovou politickou chamraď! V pekle se chechtá onkel Adolf. Perte se a žerte se, k zemi se blíží raketa zmaru z dosud nezjištěné galaxie. Půjčte diletantům k politikaření na rok Česko a nepoznáte ho – co slovo, to perla, co perla, to tržní světovost. Nepodléhejte názorové panice. Klepeme na dveře šťastné budoucnosti a nevidíme pro samé kvaltování zteřelou cedulku ve dveřích: Přijdu hned!