JOSEF ONDROUCH

Rozhodně si nezasloužili přímý přenos České televize a sebevyznamenávání za podprůměrnou filmovou tvorbu, kterou už léta v kontrastu s bývalou slávou československého filmu předvádějí. Bylo to přinejmenším trapné. To platí obecně a je potvrzeno tím, že nic ze současné tvorby na mezinárodním poli neuspělo tak, jak tomu bývalo dřív. Vadí, že tvůrci filmů zřejmě pod tlakem poptávky těch, kteří mají peníze a osobují si právo rozhodovat, se podvolují zadání nějak se otřít o dobu dřívější, i když byla v porovnání s nimi nesporně úspěšnější. Platí to i o úrovni herců, kterých je vynikajících jen velmi poskrovnu.

Konkrétně vyznamenaný Šarlatán zvýrazňuje diskriminaci a pronásledování režimem. Ale šarlatánství odsuzuje i dnes každý, pokud neztratil soudnost.

A jak to bylo ve skutečnosti? Spíše tak, jak to líčí vynikající film Učitel tance. Také moji rodiče si přivezli od šarlatána lahve zázračného lektvaru a na tuberu, již získali v tom jednom velkém koncentráku německé okupace, který dnes líčí vyznamenávání snobové v kultuře rozporně s pravdou jako selanku, zemřeli.

Šarlatánovy lektvary na TBC nezabíraly. Proč se pak šarlatánů právě v dnešní koronavirové době máme zastávat a vyznamenávat je? A proč máme věřit pronásledování sudetských Němců, o kterém je další vyznamenaný film? Bylo výjimkou! A byla to zčásti pochopitelná odveta proti těm, kteří nejen uctívali, ale podporovali Hitlera; fanaticky a masově téměř všichni. Muži sudetští Němci až na vzácné výjimky sloužili a také vraždili na východní frontě. Milion jich bylo nacisty členy NSDAP, nejbrutálnějšími gestapáky, esesmany a zločinci.

Za vlastizradu Československa a likvidaci demokracie zaplatili krutě, ale spravedlivě. Je trapné a lživé, když potrestání válečných zločinců zpochybňuje druhý ze lvy ověnčených filmů. To vadí ještě víc než ostentativní sundání roušek snobů kritizované prezidentem.

Paní Balzerová, která napadla Zemana, bohužel stárne. Zřejmě ztrácí paměť zvláště na dobu, která jí přála a kdy byla velmi dobrou herečkou. Politika jí vůbec nesedí. Zbytečně si zkazila pověst.