FRANTIŚEK DOSTÁL

Příchod degenerace poznala už v 5. století i římská říše. Poté přišlo ke slovu zlo, s kterým se potkává člověk i ve 21. století na každém rohu. Přitom se určitě těší na to, že hned za rohem objeví štěstí a možná i kýmsi ztracenou peněženku, i když dnešní milionáři již tobolky už často nenosí. Snad jen vizitky na svých oblecích, co jim umožňují přednášet moudra, třeba i o výživných konzervách, co chrlí výrobní linky v jejich fabrikách.

Degenerace se v běhu času začala všelijak proměňovat a zahalovat do podivných převleků tak, že ji už ani nevnímáme. Vždyť ze všech stran na naše hlavy dopadá převelice mnoho slov, co nařizují, zakazují a někdy přímo diktují. Třeba, že všichni budeme pochodovat v dlouhých hustých řadách a budeme stejně oblečeni a s čepicemi s kšiltem. Před sebou budeme mít namířené kvéry. Ty spustí na ty, co nechtějí naslouchat, anebo nekupují konzervy se žrádlem pro psy, které zrovna zlevnily.

Jen taková maličkost. Pedagogy čeká navýšení platů, a tak se zvýší také úroveň vzdělání těch, co o degeneraci ještě nic neví. Začnou se s ní seznamovat možná až později. To když se třeba zruší budova nádraží, od které každé ráno lidé jezdili postát si celou směnu u soustruhu.

Něco prostě začalo být najednou ztrátové, ale přičinili se o to lidé, kteří měli pořád něčeho málo. Něčeho málo mají třeba zrovna lidé v Etiopii, kde pět milionů lidí zasáhl hladomor. A to je jen jedna země z mnoha dalších. Není to rovněž ukázka jistého druhu degenerace? Myslím i těch mocných, co chodí se samopaly a střílí okolo sebe na vše živé, a neví ani proč. Navíc si možná přilepší i z humanitární pomoci určené ubožákům.

Krádeže a zlodějny narůstají a jsou rovněž důkazem degenerace. Třeba i myšlenek, které se zvrhly v primitivní myšlení. A přitom tolik škol okol nás! I těch odborných.

Bohužel jsou také děti, které školní docházku ani nepoznají, ale zase už jsou schopny poznat věci, ze kterých se střílí.

Taková malá ukázka jiné degenerace lidského tvora. Vždyť někdy i předvolební řeči signalizují, že i demence se potuluje někde poblíž…