FRANTIŠEK DOSTÁL

Studny bývají různě hluboké, ale určitě každá z nich má dno. Nakonec i rybníky mají vodu až na dno, které však vyhlíží často všelijak. Naštěstí dno mohou spatřit alespoň milovníci potápění a ti bývají někdy překvapeni tím, co ve vodní říši uvidí. Vedle rybiček i odhozené věci, které již přestaly sloužit a za jejich umístění do sběrného dvora se totiž musí platit. Člověk se samozřejmě vyhýbá alespoň občas i lidem, které míjí na chodníku. Někdy se mu ale nepodaří vyhnout autu na silnici a jeho život se tak dostal až na samé dno, odkud není úniku.

Na dně přehrady na Orlíku se ocitly i sudy, co ukrývaly lidská těla. Žijeme totiž až příliš proměnlivou dobu a někteří lidé překážejí, a tak pryč s nimi až na dno, kde dojde na jejich zapomenutí a vlastně k odstranění.

Dno mívá i státní pokladnice a nebývá to příliš příjemný pohled na odhalující se dno. Pak dochází totiž také k hašteření a dohadování se, kdo tohle všechno způsobil. Zajímavá bývá však realita, že viníci o žádném přemístění peněz vůbec nic neví.

Přemístění plnicího pera přes Atlantik až do Prahy bývalým hradním klimatologem dokázalo odhalit morálku lidí až na dno lidské malosti, kterou nedokáží ukrýt ani nejvyšší posty. Ty naopak spíše lidské chyby a omyly odhalí. Prostě existují lidé, a tuším, že jejich počet se navyšuje, kteří vědí, co kdo dělá špatně a nesprávně se vyjadřuje k tomu, co lidskou společnost tlačí ke dnu.

Těžko odhadnout, jak dlouho si budeme užívat možnosti pobývat na planetě Zemi a těšit se na jaře z louky plné sněženek. Za tento pohled si totiž nelze nic koupit. Lze se jen těšit a radovat. To je asi jen málo.

Již zmíněný hradní klimatolog ve výslužbě a přepravce plnicího pera tvrdí, že Země se neotepluje. Ledovce se zřejmě rozpouštějí rukou člověka, který si na nich opéká v době výletu buřty. Vzdálenost od mořské hladiny až ke dnu se všelijak proměňuje. Mořské vlny si občas dovolí zrušit nějaká městečka na ostrovech a proměnit je v ruiny. Někdy zlikvidují i celý ostrov. Pak možná dojde i k úpravě dna moře.

Tragédií pro některé lidi je zjištění, že vyčerpali své myšlení až do dna a nevědí, jak dál. Pak se často ukrývají za využití střelných zbraní. Rovněž tak klesnou na dno, co je opravdu hodně dole, ba přímo hluboko. No a poté dochází už jen na počítání předčasně zemřelých lidí…