Sukey Wolfová pro list The Freedom Socialist

Kniha popisuje sociální bouři v Las Vegas, vrcholící obsazením tamního luxusního ubytovacího a zábavního střediska. (Poznámka překladatele)

Počátkem 70. let jsem pracovala na programu proti chudobě, a tak jsem si s velkým zájmem přečetla knihu Annalise Orleckové Storming Caesars Palace (Útok na Císařský palác). Tato kniha, vyprávěná převážně vlastními slovy účastnice, je poutavým líčením skupiny černošských žen s nízkými příjmy, které začaly bojovat za práva matek žijících ze sociálních dávek v Las Vegas.

Je to také puntičkářsky prozkoumaná pocta Ruby Duncanové, klíčové vůdkyni boje. Tyto ženy se společně pustily do úřadu sociální péče a dosáhly úžasných vítězství.

 

Misogynie a bigotnost

V šedesátých a sedmdesátých letech měla Nevada jedny z nejvíce utlačujících a nejpřísnějších sociálních opatření, s dávkami o nic lepšími než na jihu Jim Crow. Sexismus a rasismus byly endemické pro systém. Černoši v Las Vegas byli nuceni žít v ghettu Westside s malým přístupem k čisté vodě nebo elektřině. Chudé ženy byly vystaveny neohlášeným domácím návštěvám případových pracovnic, které hledaly důkazy o muži v objektu. Matkám, které neměly dost peněz na jídlo nebo oblečení pro své děti, hrozila ztráta opatrovnictví. Bezcitné případové pracovnice dokonce radily některým příjemcům, aby se staly prostitutkami, aby vydělaly peníze.

Nejhorší na tom bylo, že sociální dávky mohly být odříznuty za libovolný počet skutečných nebo domnělých přestupků. Rodiny byly neustále sledovány a úřady obtěžovaly komunitu hledáním údajných podvodníků.

 

Zrození bojovnic

Ruby Duncanová a její kohorty – včetně Rosie Sealsové, Mary Wesleyové, Essie Hendersonové, Emmy Stampleyové a Alversa Bealsové – věděly, že mají na víc než na stát. Jedna bitva, kterou tyto matky svedly, byla o přiměřené jídlo pro jejich děti. Nevada byla posledním státem, který přijal federální fondy na potravinové lístky, a místo toho dával přednost hladovění dětí. Tyto ženy bojovaly a vyhrály potravinové lístky, zvýšené dávky a příspěvky na oblečení pro děti.

Duncanová chápala, že chudoba a zaměstnanost spolu souvisí. Vždy se zabývala otázkami z pohledu ženy – a matky. Když stát Nevada odvrátil ženy od pracovních programů, tyto organizátorky sociálních práv založily pro ženy školení o péči o děti a práci.

Začátkem 70. let chtěla Duncanová zlepšit platové a pracovní podmínky pro černošky, které se lopotily v hotelech v Las Vegas. Zorganizovala pochod, který vedl po bulváru až do Caesarova paláce, historicky první. Kvůli obavám, že ženy naruší tok hotovosti, dovolilo Caesarovo vedení protestujícím volnou ruku k vládnutí po celý den.

Během následujícího desetiletí se podařilo prosadit mnoho reforem. Operace Život – založená Duncanovou a dalšími – založila, krom jiných služeb, ve čtvrti Westside první knihovnu, centrum denní péče a veřejný bazén. Vytvořila také dětskou lékařskou kliniku, pracovní program a program prevence drog a násilí.

Tyto pozoruhodné úspěchy se dostavily z mnoha důvodů. Pevná pouta a úžasná solidarita dodaly těmto ženským vůdkyním sílu. Duncanová byla navíc přirozeným tvůrcem koalice. Oslovila černošské sousedy, vedoucí odborů, bělochy, politiky, duchovní a právníky, aby věc prosadila. To vneslo do boje sílu a zdroje.

Pravicový odpor by mnoho z těchto programů nahlodal. Reagan zabil Válku proti chudobě a Clinton zdecimoval blahobyt. Dnes myšlenka blahobytu, kterou Duncan a Operace Život bojovali za humanizaci, téměř neexistuje.

Ale tito neohrožení vůdci předvedli, že lze bojovat proti radnici a vyhrát se správnou motivací a podporou komunity.

 

Kořen problému

Navzdory mnoha vítězstvím zůstala většina žen chudá. Nakonec prohrály válku, aby dostaly černošské matky s nízkými příjmy z chudoby. To je jedno z ponaučení, které kniha odhaluje: sociální dávky udržují lidi chudé. Dávky nikdy nestačí na to, aby lidi pozvedly z chudoby. Orlecková píše o podnicích, které potřebují pracovní sílu na jedno použití, aby maximalizovaly zisky. Celý kapitalistický systém skutečně potřebuje určitou míru chudoby spolu s nezaměstnaností, aby udržel zisky.

Řešením Orleckové je dát příjemcům větší kontrolu nad programy proti chudobě. To je dobré, pokud to jde. Abychom však skutečně skoncovali s chudobou, musíme převrátit kapitalistický systém a vybudovat svět, kde lidské potřeby vítězí nad ziskem!

 

Storming Caesars Palace - Freedom Socialist Party (socialism.com)

 

Vydalo nakladatelství Beacon Press, Boston, USA

Přeložil VLADIMÍR SEDLÁČEK