MAREK ŘEZANKA

Hrdina, nebo padouch?

J. Assange, který mimo jiné zveřejnil tajné dokumenty a emaily týkající se amerických vojenských aktivit v Jemenu, je vláčen soudy a vězněn jako nejhorší vyvrhel. Válka v Jemenu nás ale očividně nedojímá a na školách se o ní neučí. Proč taky, že?

Rozvojový program OSN zjistil, že v důsledku války vedené Saúdskou Arábií s podporou USA zemřely sta tisíce Jemenců: „Porovnáním současné reality v Jemenu se scénářem, kdy by ke konfliktu nikdy nedošlo, můžeme poskytnout odhad celkového počtu mrtvých – počtu úmrtí způsobených přímo i nepřímo. Tímto způsobem jsme zjistili, že do konce roku 2021 povede konflikt v Jemenu k 377 000 úmrtím – téměř 60 % z nich je nepřímých a způsobených problémy, jako je nedostatečný přístup k potravinám, vodě a zdravotní péči."

Není většího pokrytectví, než když si Západ hraje na arbitra morálky a snaží se vystupovat jako obhájce práva a humanity.

Jako důkaz pro toto tvrzení lze použít známou fotografii, na níž západní ikona, před níž si český mainstream takzvaně sedl na zadek, M. Albrightová, líbá H. Thaciho.

Byl to právě H. Thaci, kdo během bojů v Kosovu fyzicky likvidoval své odpůrce a mučil zajatce. Rovněž měl být zapleten do ilegálních obchodů s lidskými orgány, které kosovští Albánci během konfliktu odebírali zajatým Srbům, ale i krajanům, kteří nesouhlasili s praktikami útočníků. V roce 2020 byl Zvláštním tribunálem pro zločiny v Kosovu v Haagu obviněn z terorismu a ze zodpovědnosti za páchání válečných zločinů.

Jinými slovy, M. Albrightová se hlásila k válečnému zločinci. Toto by měli čeští učitelé vykládat žákům, když se jich udiveně zeptají, jak dnes „svět může přihlížet zločinům V. Putina – a nic nedělat“.

Není divu, že se Západ ani nezardí, když nyní podporuje na Ukrajině nacistický prapor Azov.

Zopakujme si, že v červnu 2015 schválila Sněmovna reprezentantů v USA dodatek k zákonu o zahraniční vojenské pomoci, v němž zakazuje americkým instruktorům výcvik příslušníků ukrajinského dobrovolnického praporu Azov a blokuje dodávky mobilních protiletadlových raket na Ukrajinu. Příslušníci praporu Azov jsou v dodatku označeni za neonacisty a rasisty.

Mainstream nám dnes vtlouká do hlav, že za pár let se prý tito nacisté sami denacifikovali – a dnes jsou to „stateční bojovníci“.

Šéfka poslaneckého klubu strany SYRIZA Olga Gerovasilisová se proti podpoře nacistů vyjádřila více než srozumitelně: „Dnes jsme si vyslechli s úctou a solidaritou demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny, pana Zelenského, který čelí ruské invazi a jemuž vyjadřujeme podporu. Nicméně je nepřijatelné, že společně s prezidentem Zelenským dnes oslovil řecký parlament člen pluku Azov.“

A to je přesně to, oč tu kráčí: Je nepřijatelné, aby kdokoli, kdo se nazývá demokratem, posvětil mučení, vraždění a hlásání se k tomu nejhoršímu, s čím se celý svět ve dvacátém století potýkal.

Mainstream nám dennodenně vtlouká do hlav, že válka na Ukrajině začala v roce 2022 – a nebyla nikým vyprovokovaná (Ponechme nyní stranou, co má či nemá stačit k vyprovokování vojenské operace). Přitom ČT 24 přinesla následující Zelenského slova: „Naše jednotky v regionu jsou jedny z nejlepších, které máme. Je to velká skupina, kterou chce Rusko obklíčit a zničit. Je to 44 tisíc profesionálních vojáků, kteří bojují ve velké válce už od roku 2014.“

Není pochyb o tom, že oněmi udatnými jednotkami myslí Zelenskyj právě prapor Azov.

Hoaxy „obránců pravdy“

Vláda „bdělé občany“ nabádá, aby udávali ty, kdo „lžou“. Zaměřme se tedy na zcela nehorázné lži ve veřejném prostoru, které šíří právě tito „novodobí inkvizitoři“, kteří by nejraději viděli své názorové oponenty v roli obžalovaných v novodobých politických procesech:

Hoax č. 1: Česká republika je ve válce s Ruskem:

Všichni, kdo tvrdí, že Rusko České republice válku nevyhlásilo – a ani Česká republika Rusku, ale že jsme s Ruskem ve válce, se dopouštějí trestného činu: Kdo veřejně podněcuje k útočné válce, na které se má podílet Česká republika, takovou válku propaguje nebo válečnou propagandu jinak podporuje, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.

Hoax č. 2: Na Ukrajině nejsou žádní nacisté:

Podle § 260 trestního zákona se uvedeného trestného činu dopustí ten, kdo podporuje a propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob.

Politolog Andreas Umland z Institutu pro studium Střední a Východní Evropy v Eichstaettu-Ingolstadtu pro televizi Deutsche Welle uvedl, že v Německu by byl Azov považován za neonacistickou skupinu.

Hoax č. 3: Rusko páchá na Ukrajině genocidu:

Podívejme se nejprve, na definici daného pojmu: „Genocida“ (latinsky genocidium) je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské nebo národnostní skupiny“, ačkoliv co znamená „část“ je předmětem debaty právníků.

Podíváme-li se na počet civilních obětí na Ukrajině od vypuknutí ruské válečné operace do současnosti podle oficiálních údajů Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), vidíme, že číslo 1563 (k 7. 4. 2022) skutečně na označení za genocidu nestačí. Dejme do kontextu, že během války v Iráku, kterou vedly USA, zahynuly statisíce lidí. Vyšší počet civilních obětí si vyžádala i občanská válka na Donbase, vedená ukrajinskými režimy proti vlastnímu obyvatelstvu od roku 2014.

Navíc v interpretaci mrtvých civilistů na Ukrajině je dlužno konstatovat, že zdaleka ne všichni byli zabiti ruskými vojáky. Civilisty zabíjejí i příslušníci fašistických praporů (AZOV).

Hoax č. 4: Podpora ruské agrese na Ukrajině je srovnatelná s popíráním holocaustu:

Popírání holocaustu je popíráním zcela fakty doložených zločinů z minulosti. Snaha vlády udávat za postoje k probíhajícímu válečnému konfliktu je oproti tomu neobhajitelná, a to protože: 1. Vzhledem k různým propagandám nikdo nezajišťuje občanům objektivní zpravodajství a 2. Na Ukrajině neproběhla nezávislá vyšetřování všech zločinů s konečnými ortely.

Hoax č. 5: Ruská agrese je to nejhorší, čeho jsme byli od devadesátých let dvacátého století svědky:

Toto je samozřejmě naprostý nesmysl, jak je vidět již jen na počet dosavadních obětí. Mnohonásobně více lidských životů si vyžádala již zmíněná válka v Iráku.

Stále se válčí v Jemenu, kde USA podpořily agresora, tedy Saúdskou Arábii.

Jen v roce 2017 si hladomor, který byl přímo způsoben vojenskou blokádou ze strany Saúdské Arábie, vyžádal životy cca 50 000 dětí. O rok později zdroje OSN uváděly 85 tisíc dětí.

USA v Jemenu mj. podporují teroristickou al-Kajdu, ale proti tomu se západní svět neohrazuje – a nepožaduje uvalovat na Saúdskou Arábii a její podporovatele žádné sankce.

Válka v Afghánistánu si za 20 let vyžádala 242 000 životů, z toho přes 40 000 tvořili civilisté.

Hoax č. 6: Ruská válka je dobyvačná – Rusko touží po dalším území:

Pokud by Rusko skutečně chtělo Ukrajinu zničit a dobýt, vojenské prostředky k tomu má – a již dávno by tohoto stavu docílilo.

Scott Ritter jednak poukázal na fakt, že Západ důkladně zdokumentoval rozsah nacistické ideologie v ukrajinských občanských, politických a vojenských strukturách během a po převratu na Majdanu v roce 2014, a že tato zdokumentovaná realita byla záměrně zakryta stejnými zdroji, které předtím dokumentovaly její existenci, jakmile došlo k ruské invazi – a jednak se vyjádřil ve smyslu, že Rusko se zaštítilo preventivní válečnou operací, podobně jako dříve USA.

I česká mainstreamová média opakovaně upozornila na fakt, že Rusko zdaleka nepoužívá na Ukrajině svou nejmodernější techniku. Podle některých českých „expertů“ ji nemá.

Jinými slovy, pokud by Rusku šlo o dobytí Ukrajiny jako takové bez ohledu na ztráty na lidských životech, již by se tak stalo a mrtvých civilistů by byly statisíce.

Hoax č. 7: Dodáním zbraní Ukrajině se zabrání třetí světové válce:

Z výše uvedeného plyne pravý opak tohoto tvrzení. Jestliže západní svět vojensky podporuje síly, jež se otevřeně hlásí k nacismu, napomáhá tak k eskalaci konfliktu a riziko vypuknutí zničující jaderné celosvětové války zvyšuje.

Cílem všech, komu záleží na lidském životě, by mělo být vyjednání míru, a to neprodleně.

Uvědomme si, že pokud někdo kriminalizuje protiargument, a znemožňuje tak demokratickou diskusi, dává tak najevo, že se této diskuse bojí.

V únoru 2021 prezident Volodymyr Zelenskyj svým dekretem na pět let zakázal vysílání opozičních televizních stanic.

V březnu 2022 pozastavila vláda prezidenta Volodymyra Zelenského činnost 11 ukrajinským politickým stranám s odkazem na jejich údajné „spojení s Ruskem“. Nejsilnější z těchto zakázaných stran, Opoziční platforma pro život, se v nedávných volbách umístila na druhém místě a v současnosti má 44 křesel v 450členném ukrajinském parlamentu.

Nezapomínejme, že Adolf Hitler se dostal do vrcholové politiky jako „nepolitik“ – a zaujal hlavně svými výbušnými projevy, kdy mnozí lidé na Západě v něm viděli toliko neškodného komika.

V. Zelenskyj se často ohání argumentem, že když má židovské předky, kteří zahynuli za druhé světové války, on přece nemůže podporovat nacismus. To, jaké má kdo předky, ovšem nic nevypovídá o něm samém. Jig al Amir je Žid – a současně vrah Jicchaka Rabina.

Toto vše mějme na paměti vždy, když slyšíme ustálené klišé, že „Putin je Hitler“.

Braňme demokratickou diskusi, neboť bez ní se nikdy pravdě ani nepřiblížíme. Zato se nebezpečně přiblížíme systému, který své odpůrce vyhazuje ze zaměstnání a zavírá je do vězení.

 

Vláda národního kolapsu

Jediné, oč se Fialův kabinet zajímá, je vývoz zbraní na Ukrajinu a eskalace tamního konfliktu.

Co naopak tuto vládu nezajímá, jsou: 1. Otázka zásob pšenice (zákaz jejího vývozu) a jiných zemědělských produktů. 2. Otázka zajištění plynu pro funkčnost českého průmyslu. 3. Řešení energetické krize jako takové. 4. Řešení rostoucí inflace a skokový nárůst cen nejrůznějších komodit či 5. Silná ekonomická závislost na Německu a jiných evropských zemích.

Bakalář Lipavský se netají šílenstvím, že jako hlavní bod chystaného předsednictví České republiky v Radě EU plánuje odstřižení Unie od ruské ropy: „Během našeho předsednictví bych chtěl pokročit v diskusi o zastavení dovoz ropy z Ruska.” 

Ministr práce a sociálních věcí zase vyslal následující vzkaz (či signál): „Lepší kravské ho..., než plyn od Putina, který vraždí děti, ženy, nevinné, který rozpoutal válku na Ukrajině.

Jurečka by byl přitom první, kdo by se poklonil plynu z USA, které vraždí lidi po celém světě ve velkém (Irák, Afghánistán, Libye, atd.). Nemluvě o tom, že by se více než boji na Ukrajině měl zabývat sociální politikou pro občany České republiky.

 

Koho podporuje Západ?

Při vědomí toho, jak Západ nechal generála Franca vytvořit ze Španělska fašistickou diktaturu, se přímo nabízí otázka, zda by dnes dodával zbraně jeho odpůrcům, a to tak horlivě až zběsile, jak tomu činí na Ukrajině. Osobně se domnívám, že nikoli.

Podobně, jako je zcela přehlíženo období 2014-2022, stejně mezery ve výkladu dějin jsme svědky rovněž v případě druhé světové války. Je nám podsouváno, že Hitler se dohodl se Stalinem, a že tedy veškeré zlo vedoucí ke druhé světové válce začalo 23. 8. 1939. Ani zmínka o tom, co se dělo před tímto datem.

 

Tunelovité vidění Západu a jeho hodnoty

Nedokážu pochopit, jak je možné, že za bezprecedentní zločiny (invaze v Iráku, bombardování Bělehradu, podpora války v Jemenu) nebyly na USA uvaleny ekonomické sankce, proč Člověk v tísni nešel dětem do škol vysvětlovat, proč to ten Bush dělá a proč lže o zbraních hromadného ničení a šíří hoaxy a proč ho nikdo nezabije. A jak to, že nebylo trestné schvalovat americkou agresi a zločiny G. W. Bushe podporovat – a proč se Iráku neposílaly tanky. Sám G. W. Bush konečně veřejně přiznal (díky přeřeknutí), že invaze do Iráku byla neoprávněná a brutální, což skutečně byla.

Ministr školství P. Gazdík přichází s modelem, kdy se má výuka rozdělit na minimální penzum a rozvíjející učivo s tím, že je evidentní, že k rozvíjejícímu programu budou vedeny hlavně děti z tzv. lepších rodin, z nichž si potom vysoké školy vychovají nové kádry plně oddané a naprosto zavázané vládnoucímu režimu (například politology). Ti ostatní nebudou mít potřebné znalosti – a k vysokoškolskému studiu ani nepřičichnou.

Tímto krokem se má uzavřít proces, který již roky můžeme sledovat, kdykoli se podíváme na bakalářské a magisterské práce na humanitně zaměřených oborech. Jako odstrašující příklad může sloužit bakalářská práce ministra zahraničí J. Lipavského.

Nevidíme snad, k jakým výsledkům takovýto „vzdělávací“ systém směřuje? Děti jsou na školách ideologicky masírovány, místo aby byly vzdělávány. Jsou nabádány, aby udávali spoluobčany s „nesprávnými názory“ a aby nekriticky přejímaly oficiální propagandu jako písmo svaté.

Takto z nich rozhodně myslící svobodní občané nevyrostou. Pokud nám na nových generacích záleží – a nepřejeme si, aby to byly generace naprosto ztracené, je třeba se tomuto – z mého pohledu obludnému – systému indoktrinace postavit.

 

Nerezignujme

Na základě všech výše uvedených faktů žádám, aby byly zastaveny snahy stíhat občany za názor, přesvědčení a postoj. Zrušme novodobou cenzuru a pěstujme místo ní dialog, v němž budou zastoupeny všechny relevantní argumenty. Jedině tak zde budeme mít prostředí demokratické, a nikoli totalitní.

Odmítněme bojkot ruských studentů. Protestujme proti zesměšňování a dehonestaci lidí, kteří mají odvahu vystupovat s argumenty, na něž je uvaleno embargo. Vystupujme proti udávání spoluobčanů za to, jak smýšlí, neboť něco takového je z principu špatně, a vede pouze k šíření strachu a patologické nedůvěře.

Nerezignujme na tři základní hodnoty – 1. Mír a 2. Sociální smír a 3. Svobodu projevu. Nejedná se tu totiž o nic menšího, než o naši existenci a budoucí směřování celého našeho státu.