TONDA ŽIHADLO

Velevážená redakce, cítím povinnost poděkovat Vám za pořady o všem skutečně podstatném v kultuře u nás i v zahraničí.

Díky neúnavné práci Jana Nejedlého, který má na rozhlasové stanici Vltava svůj pravidelný pořad o nových knihách, posluchačům neunikne žádný ze skvostů literární tvorby. Jeho intelektem jiskřící a vytříbeným smyslem pro krásno prezentace vrcholů literární tvorby jsou obdivuhodné a cenné.

Jan Nejedlý dbá o to, aby posluchačům stanice se vznešeným kulturním posláním neunikly skvosty minulé a současné literární tvorby.

Nebýt obětavého osvětáře Jana Nejedlého, posluchači a posluchačky stanice Vltava by si nejspíše nevšimli přetisku samizdatové edice z 80. let „V říši snů aneb Lyrika, epika a motyka“ Miroslava Ptáčka s jeho rytmicky skřípavými verši, které si libují v novotvarech a rýmových karambolech.

Ohnivzdorné sovy houkaly,

bílé fleky žabích vemen,

zvon nastartované pomazánky,

samozřejmá košile hnijícího ledu

a ve vzduchu vůně sloního medu

A zcela určitě by je nenapadlo, že sborník „Když si prdne myš“ je ukázkou kvalit českých poetů, jejich schopností bezuzdné hry rýmů a gejzírů nonsensu. Není ani vyloučeno, že by se pohoršovali nad jeho obsahem, netušíce, že jde o mistrovské dílo podobné limerickům Edwarda Leara.

Jan Nejedlý uvedl několik ukázek:

„Když si prdne chobotnice, zrychlí se tím plachetnice, když si prdne závojnatka, akvárium změní v jatka, když si prdne kojot, klesne prodej Toyot, když si prdne koťátko, Facebook to ví zakrátko, když si prdne slepýš, radši o tom nepiš.“

Stačí porovnat tyto ukázky s limericky Edwarda Leara, abyste pochopili, že nebylo jednoduché objevit jejich podobnost s básnickými klenoty českých poetů a že dokázat to mohla jen osobnost mimořádně velkého literárního rozhledu.

Byl jeden staroušek z Přelouče,

přiklusal do města na mouše,

řekli mu: „Nemáš-li spadnouti, nekašli,

ty úsporný staroušku z Přelouče!"

 

Jeden starý dědek v Bubenči

býval ze všech dědků nejtenčí.

Až ho jednou nevěsta zamíchala do těsta,

takže ho upekli, dědka v Bubenči.

 

V dokonalé úctě

TONDA ŽIHADLO