JIŘI JÍROVEC

Slovo, pane, slovo stačí a zasmrádne celá kniha. Musí se to hlídat.

Předscéna z Těžké Barbory

Politici vytáhli z rukávu falešný trumf: Hodili na stůl kartu zvanou migrant. Ta přebíjí termíny uprchlík nebo utečenec a s nimi i vysvětlování proč a před čím se utíká či prchá. Stačí slovo a zasmrádne celá EU.

Jedno vhodně zvolené slovo sjednocuje papaláše všech zemí EU. Ulevilo se jim, holoubkům, protože bude umlčen názor, že současná vlna uprchlíků je způsobena rozvracením režimů a států západním ohněm a mečem. Přestane-li se mluvit o pokračující válce, netřeba trapných frází o míru.

Čo bolo, bolo. To je nová výchozí pozice unijních Terazků.

Migrant je zadefinován jako vychcánek, který by chtěl koláč bez práce. Žít si blaze ze štědrých sociálních dávek. Chce ulupovat z našeho vydřeného bohatství, přivést naše chudé do ještě větší chudoby a zanášet svoje náboženské a teroristické manýry do Evropy.

Migrant není nebezpečný, je-li poloviční. To znamená, když se nechá vysát a pak zase jde do hajzlu. Tedy něco na způsob Mexičana, přicházejícího do Kalifornie, aby za levný peníz zvyšoval zisky tamního zemědělství. Přijde, sklidí a odejde, aniž by si troufl žádat víc.

Jenže migrant vidí paláce, o nichž jemu neznámý básník tvrdí, že také strmí u Dunaje a to „z krve mé a mého potu“. Mexičan dostane nápad, který přeroste v nepříjemnost zveličenou politiky na hrozbu: Přivede rodinu a děti.

Společnost se cítí ohrožena. Je třeba ochránit zem před zvlčilými katolíky a jejich nemravnými požadavky na školy pro vlastní děti a trochu té zdravotní péče pro celou rodinu.

A tak země svobody buduje zeď, která zdánlivě umisťuje bohatství i chudobu na stejný dvorek.

Pro Čechy nic nového. Uměli jsme ploty na hranicích docela dobře utěsnit, poslat k nim vojáky, policajty i uvědomělé občanstvo v podobě pomocné pohraniční stráže. Měli jsme i propagandu, která měla znechucovat zájemce o přechod na druhou stranu. Tohoto „know how“ máme na prodávání.

Turecko, jako formálně nesvobodná země, nemá ani právo ani povinnost uprchlíky či utečence administrativně třídit. Nemá povinnost ty nepřijatelné někam vracet. Navíc ani není kam. Nebude-li EU platit, začnou se dvě Prahy stanů vylidňovat směrem na západ.

Slovo migrant ale vše mění. EU prohlásí, že se na migranty nevztahují dublinské dohody a současně zvýrazní úlohu NATO. To změní i postavení Turecka.

Naší pozornosti by nemělo uniknout, co všechno zvládne jedno falešně použité slovo. Až bude zavaleno tisíci slov politických žvástů, bude pozdě.