ZDENĚK HRABICA

Proč spisovatel a kdysi nakladatelský redaktor Pavel Kosatík a proč ne básník Karel Sýs? Proč teolog a spisovatel Tomáš Halík a proč ne spisovatel, filmový scenárista a dramaturg éry nejslavnější Zdeněk Mahler? Proč – dřívější i nyní opět novinář a komentátor Práva Alexandr Mitrofanov čpí síru proti soudobému Rusku a proti jeho prezidentovi Vladimíru Putinovi? Proč se nechová alespoň trochu jako novinář a také zahraniční komentátor Jan Petránek? Nebo třeba jako vojenský analytik Martin Koller? Proč stále a jenom redaktor bývalého Světa v obrazech Stanislav Motl (bez závisti nad neobvyklou pracovitostí) a proč ne nikdo z téměř dvaceti slušných publicistů, ze stejné redakce jednoho z někdejších oblíbených týdeníků, kteří ve většině museli novinářské sako pověsit na hřebík, když se jim dveře médií zavřely snad navždy na železné petlice. A kdy na ně dopadla Havlova, Rumlova, Křižanova a jiných ruka, aby zmizeli do ztracena.

Proč prý „ostřílený veterán“ žurnalistiky, dříve specialista na kosmonautiku a nyní na sledování hloubky vlivu zpravodajských, špionážních služeb Karel Pacner, někdejší „vyškrtnutý komunista“, veš v kožichu v deníku Mladá fronta a nyní aktivní komunistobijce – a ne již tolik Pavel Toufar – se tak často dostává k lizu?

Jeden druhého již ani nepozdraví a ten druhý ví dobře proč.

Proč geolog a spisovatel Jaromír Štětina neztratil, který získal své místo v české a nyní i v evropské politice, chrabrý „válečný zpravodaj“, kdysi na pohled slušný člověk, dokonce i krátkodobý pamětník zlotřilosti a mučení tureckého vězeňství, střílí dneska šípy raději na „zemi milovanou“ a řekami oplývanou – na Rusko a na někdejší SSSR?

Kdo je hlavní kormidelník těchto propastných rozdílů mezi jedněmi a druhými?

Jsme zde proto, abychom přemýšleli, ale jsme zde také proto, abychom se vzpouzeli kalu špíny kolem nás! Ministerstvo životního prostředí České republiky to za nás neudělá. Možná ale nabereme sílu k odporu ze slov, která pronesl Zdeněk Mahler v roce 2009. Tato jeho slova zůstávala až do nynějška skryta před českou a zahraniční veřejností. Kdo nelení, poslechne si poprvé jeho dávný projev na téma „Osud nebo naděje“ na www.ceskakonference.cz.

A jistě dá Zdeňkovi Mahlerovi za pravdu! A hluboce se mu pokloní!