FRANTIŠEK DOSTÁL

Prestižní fotografická soutěž World Press Photo za rok 2016 přinesla vítězství snímku vraždy člověka pro tureckého agenturního fotografa. Snímek vskutku silně působivý, zachycující nenávist a nepřekonatelné zlo ve tváři vraha stejné národnosti. Jen zastřelený muž byl ruské národnosti. O mimořádné působivosti vítězné fotografie se nechal slyšet i předseda poroty a připomenul, že její autor byl neuvěřitelně statečný, zachoval klid a riskoval svůj život, neboť ostatní účastníci vernisáže, na níž k vraždě došlo, se skrývali a báli o svůj život. Tak už tomu po celou dobu existence lidstva vždy bývá. Ve světě navíc přibývá agresivity, terorismu a násilí ve jménu různých náboženství. S hrůzami už přichází pravidelně každým rokem rovněž soutěž World Press Photo.

Nebývá to povzbuzující a utěšující pohled na bolest druhých, na zděšené oči, na prosící ruce nešťastníků mačkajících se na přeplněných lodích, ale stejně tak do tváře vraha ruského ambasadora. Jsou i jiné kategorie soutěže, ale snímkem roku se stala vyfotografovaná vražda!

V názvu své úvahy jsem přišel s otázkou, proč má zlo přednost a vyslovuji další dotaz. Není to vlastně návod k následování? Mimo zastřelených fotoreportérů snažících se být i u ošklivých situací, co mohou přinést něco peněz do tobolky, ve světové fotografické soutěži najednou zíráme na vraha v akci! Ze zákulisí fotografie je cítit cosi podivného o současném stavu společnosti. Myslím, že statečnost projevují vedle válečných fotografů třeba i sestry ošetřující raněné v plátěných stanech, v nichž je slyšet také střelba. Hrůzy války se staly smutnou realitou i při snažení fotoreportérů, kterým po zásahu střelou vypadl fotoaparát z rukou a jejichž snímky už nikdo nemohl spatřit. Ani porota soutěže World Press Photo.

Nejhrůznější fotografie už také nedokáže zabránit vraždám, natož válečným střetům. Dokumentované utrpení mělo zřejmě vybídnout veřejnost, aby se něco opravdu změnilo. Jako by fotografie už neměla sílu a žádnou moc.

Naším tiskem proběhl také snímek ministra vnitra, který snad přímo v ateliéru zapózoval s puškou v ruce. Výraz jeho tváře hovořil jasně – určitě budu střílet.

Turecký vrah střílel v čase vernisáže. O dva dny později po zveřejnění výsledků soutěže World Press Photo 2016 ve stejném městě vyletěl do vzduchu automobil naložený výbušninou a desítky lidských těl se rozletěly po okolí…