IVAN VOTAVA

Ptal se mě onehdá kolega, jestli znám ortel. Abych neznal. Ten přece podepsal Sobotka sociální demokracii. Začal se řehtat, a že prý nejde o rozsudek, ale o kapelu. Povídám, že neznám. Co, nebo kdo to je?

Začal mi sáhodlouze vysvětlovat, že jde o rockovou kapelu, která loni vyhrála v anketě Český slavík a letos vlastně taky, jenže pořadatel demokraticky upravil sčítání hlasů, takže ta skupina skončila druhá. Zírám. Ona tahle anketa ještě existuje? Nějak mi pořád není jasné, proč by někdo manipuloval výsledky ankety, která připomíná mnoho let chcíplou mršinu. Mršinu, která měla být, v zájmu humanity, dávno pohřbena. Stejně z ní má většina populace srandu, protože mezi zpěváky, jako obvykle, vyhraje Božský Karel. A vyhraje, i když už bude na onom světě a tu jeho repliku o tom, že to nečekal, budou muset pouštět z playbacku. Dozvěděl jsem se, že neziskovky a s nimi spojené demokratické lehkoživky nemohou Tomáši Ortelovi přijít na jméno, že prý je rasista, xenofob, rusofil a tak podobně.

To mě opravdu, ale opravdu, zaujalo. Pravděpodobně se jedná o dobrou kapelu, když sluníčkáři takhle zuří. Teď už jen chybí, aby si některá dáma z Mee Too vzpomněla, že ji Tomáš, když jim před osmatřiceti lety byly čtyři roky, sexuálně obtěžoval, protože jí na pískovišti bral kyblíček a sliboval, že ho vrátí, když si s ním bude hrát na doktora. Pokud tak někoho oznámkuje pražská kavárna, musí to být velice zajímavý člověk a zaslouží si, aby se o něm vědělo. A mně najednou došlo, že jsem už o něm slyšel v souvislosti s loňským Slavíkem, kdy z předávání cen odešel s pískáním Radek Banga. Vůbec se mu nedivím. Je to takový mladý, nadějný a zejména slušný člověk. Sprosté slovo by nevyřkl a píše nádherně poetické texty, plné jemné lyriky. Pokusím se také zjistit, co si o tom myslí kulturní fronta a její herecký představitel Džejkop Džanda.

V zájmu co nejobjektivnějších výsledků by bylo vhodné zřídit v rámci ministerstva kultury odbor, který nechá vypracovat analýzu, na jejímž základě bude provedena úprava pravidel ankety. Současně příslušný odbor zajistí, aby Ortel musel napříště odjet do Bruselu na přehrávky, kde mu rada pro EU schválí texty. Prospěchu věci by posloužilo masivnější hlasování na našich ambasádách v zahraničí, protože pak by měl šanci na vítězství i Daniel Herman v kategorii mužů. V ženách by zvítězila Helena Langšádlová a ve skupinách duo Janda-Máca. Božský Kája by měl po létech hojnosti smůlu, protože celkové vítězství by si odnesl Jiří Drahoš, těsně následovaný Mirkem Topolánkem.

Ovšem tajné služby budou muset být uvedeny do pohotovosti, aby nám to tu neovlivňovali ruští hackeři. V této souvislosti by neškodilo zřídit parlamentní komisi a podívat se blíže na aktivity společenství Dutá země, Kruhy v obilí a Smaragdové desky. Musí sem také přijet větší počet pozorovatelů z OSN, aby nám někdo nemanipuloval manipulovaným.

A když ve funkci generálního sponzora nahradí toho současného všem milá ČT, dostane to teprve tu správnou šťávu.

Takže vzhůru do dalšího ročníku, neboť dnes vládne doba radostného blbství.