JIŘÍ KNOPP

Tak tohle je věta, kterou mám rád. Něco vyřešit takovým způsobem, že nikdo proti tomu nemůže nic říct. Kdepak, žádné – no, no, ale v určitém případě, nebo když se na to podíváme z téhle strany… Jo, musíme se na to podívat globálně…

Prostě někdo najde takové řešení, které platí v každém případě a tudíž je to zákon. Něco jako těleso ponořené do kapaliny – znáte to.

Když se dívám na zprávy v televizi, vždy očekávám, že nějaký politik si vezme slovo a začne „vážený pane X.Y. prostřednictvím předsedy poslanecké sněmovny, rád bych vám oznámil, že věc, o které zde právě mluvíme, se má tak“, a začne mluvit jako kniha, začne klást slova, se kterými se už nedá hýbat. Jsou všechny na svém místě a nenajde se nikdo a myslím opravdu nikdo, ani pan Kalousek (a že je to nějaký člověk!), kdo by proti tomu vystoupil. Takhle já si to představuji.

A proto když se ujme slova pan ředitel České televize Petr Dvořák, aby odpověděl, proč Česká televize některým politickým stranám nadržuje a věnuje jim nejen více času, ale zejména upřednostňuje jejich politiku, tak to tak jednoduše vysvětlí, že nikdo proti tomu ani nemukne, ba ani nehne brvou, natož aby hnul ohryzkem. Čekal jsem „co slovo, to perla“. Pohodlně jsem se uvelebil v křesle, upil kávy a v duchu jsem se tetelil a říkal si, tak a teď poslouchejte, jak vám to tenhle pán, ředitel České televize, který má nějaké vědomosti a zkušenosti, vytmaví. Nemám rád, když tam za tím řečnickým pultíkem u mikrofonu někdo brebtá, pokašlává a říká, jak je třeba se na tento problém podívat, jak je nutno se ho zmocnit, varovně zdvihnout prst a pěstí pravice se bouchnout do levé prsní bradavky.

Bohužel jsem byl zklamán a uražen. Je to vůbec možné, že takto uboze může argumentovat člověk s platem vyšším než má prezident naší vlasti? (A to nemám pojem o výši jeho zlatého padáku!) Je možné, že takový televizní polobůh může vypustit z úst omluvu hodnou školáka, který přišel do školy pozdě proto, že jim šly špatně hodiny?

Nuže paní a pánové (mluví ten mediální obr), je nutno vzít do úvahy, že my, naše Česká televize, měří každé politické straně stejnou měrou. Každému lídrovi poskytne, dejme tomu, třicet vteřin a záleží na každém, jak rychle mluví a kolik slov za těch třicet vteřin pronese. No a všeobecně je známo, že předseda ODS pan Fiala mluví rozvážně a pomalu, kdežto pan Babiš nebo pan Okamura mrská jazykem velmi rychle, tudíž je jasné, že za vyměřený limit vysloví mnohem více slov než pan Fiala. Takže uznáte, že Česká televize nikoho neupřednostňuje. Času má každý stejně.

No, vážené paní a pánové, takže tohle je jasné, máte snad ještě někdo další otázku?

Všichni mlčeli a jediný diskutér, který by mohl vnést do projevu pana ředitele jasno, již popíjel svůj drink v poslaneckém klubu.

Jo, pan Dvořák uhodil hřebíček na hlavičku. Jak jednoduché a jak geniální. Tečka.