JIŘÍ KNOPP

Na Žofíně se samozřejmě také tancuje, ale rozhodně ne jako v té pražské odrhovačce, ve které facka přiletí a frajer odletí. Žofín, to není žádná zakouřená knajpa, ale „hochnóbl“ podnik prvotřídní jakosti, kde se odehrávají koncerty věhlasných umělců, reprezentační plesy, výstavy a přehlídky mezinárodní úrovně.

Novorenesanční palác Žofín stojí na Slovanském ostrově a je z nejvýznačnějších architektonických skvostů. Je to památkově chráněná budova, ve které se již r. 1848 konal Slovanský sjezd, jemuž předsedal František Palacký.

A k této budově, v níž září ohromné lustry se zlatými ověsy a zrcadlové stěny a parketové podlahy jsou připraveny přijmout taneční páry reprezentačního plesu, pochoduje asi třicet příslušníků armádního útvaru v naleštěných kanadách s harmonikou, kytarou a malinkým bubínkem. Kam to jdou, co budou dělat ti vojáčkové v nádherou zářící budově, které dala jméno samotná arcivévodkyně Žofie?

Taneční sál je již zaplněn maturanty a maturantkami prestižního gymnázia s jejich rodiči a přáteli. Soubor vstoupil téměř pořadovým krokem na jeviště, vojáci udělali vpravo v bok a na scénu napochodoval vojín a představil soubor, sklapnul „kufry“ a natáhl se jak dlouhý tak široký na vyleštěnou podlahu, rychle vstal, řekl, co měl říci, takže se sál s maturanty ještě nezačal smát a soubor začal zpívat, jak partyzán, hladový a roztrhán, s puškou v ruce a s ohněm v srdci uháněl vpřed. Do toho bubínek podmalovával jednoduché mužné hlasy podmanivým ratataplan. Nevím, zda posluchači nebyli připraveni na nějaký hrdinný tenor a árii toreadora, ale to již vystoupil před soubor harmonikář a spustil píseň amerického nezaměstnaného. Zpíval o tom, že jeho bratr taxikaří, sestra pere prádlo a jen on marně chodí městem sem a tam a hledá práci. Na závěr pak soubor zapěl údernou píseň, že oni, vojáci, splní svůj úkol a ubrání mír. Záměry západních armád překazíme! Udělali vlevo v bok a do potlesku tancechtivých maturantů odešli, tentokrát bez potupného pádu vojína.

V padesátých letech bylo nepsaným zákonem, že každý taneční pořad byl zahajován kulturním programem, a protože armádní soubor Víta Nejedlého byl někde v zahraničí, muselo vzít pražské gymnázium zavděk rotním souborem, v kterém jsem já hrál na harmoniku a zpíval o tom nešťastném americkém nezaměstnaném.

Vzpomněl jsem si na tuto epizodu, když jsem v televizi sledoval koncert k osmdesátinám Václava Hybše. Povídal jsem svému pravnukovi, že jsem v tom nádherném sále tenkrát, před více než padesáti lety, zpíval já a nyní tam zpívá mistr Karel Gott. Díval se upřeně do tabletu a posunky mi dával najevo, že ho to vůbec nezajímá.