ZDENĚK HRABICA

Veřejně se přiznávám, že mne delší dobu velmi nudí politika, české politické vánice, jejich hrubost, netolerantnost a zjevná sprostota. Splývají mi minulé i současné zkušenosti.

Přestávám v této paralele již rozeznávat mezi slušnou a špatnou politikou, její nositele nevyjímaje. Je to bolestivé poznání – neboť se v tomto prostředí pohybuji aktivně i jako novinář po celý svůj život.

Citlivě se mne dotýká skutečnost, že k tomuto ošklivému poslání se horlivě propůjčují i bytosti, které jsme dříve vídali většinou oblečené do sukní! Zvykáme si; v květnu 1945 kouřila v Jihlavě pouze jedna žena, ruská partyzánka. V partyzánské akci při vyhození železničního transportu wehrmachtu do povětří u Malého Beranova si v roce pětačtyřicátém zranila nohu a dostávala za to až do smrti rentu! Chodila o holi a museli jsme jí říkat slečno! O slavnostech měla na hrudi řády. Byla Ruska a my jsme ji měli všichni rádi!

V minulých dnech obě komory Parlamentu České republiky – poslanecká sněmovna i senát – definovali a přijali deklaraci, že urážet Židy je u nás trestné.

Tleskám.

Mám sice trochu zakřivený nos, ale jsem pokřtěný v kostele U Minoritů – křesťan – nos mi zlomili jihlavští kluci z Hitlerjugend – a na záda mi namalovali kosočtverec s čárkou. A křičeli na mě: „JUDE!“

Maminka mne pak pohladila po kučeravé hlavě a řekla mi, že takové kosočtverce mají na uniformách všichni němečtí esesáci a gestapáci. Bohužel podobné kosočtverce měli na stejnokrojích i pováleční absolventi československých a sovětských vojenských akademií a učilišť.

Život tropí i jiné hlouposti.

Až dodneška!

Kamarádím dodnes, nejenom já z rodiny, s hodně kvalitními a moudrými Rusy i Číňany. Setkáváme se, dopisujeme si. Navštěvujeme se. Prodejní informátoři (a těch již zase je!) už dali echo do prostoru, hlasitou hlášku, že jsou to špioni!

Někdy to není ani pro mě příjemné, už letos v adventu se to stalo. Když jsem s nimi chutnal překrásné svatomartinské víno, pokřikovali na čínské kluky, sedící u našeho stolku do omrzení hlášku: „Každej Rusák a Číňan je špion!“

Rozevírám Magazín DNES + TV. Mám rád tamní minianketu – je skoupá na slova a bohužel i často chudá na myšlenky, ale patří k magazínu.

Tentokrát čtu: „Líbilo se vám, jak starosta Pavel Novotný vystoupil v ruské televizi?“

Všem respondentům – tedy režisérce Heleně Třeštíkové a advokátce Kláře Long Slámové se starostovo vystoupení líbilo, dokonce se v něm prý objevila i starostova nebojácnost.

Ale za všechny to nejpregnantněji vyslovil komik Lukáš Pavlásek: „ANO! Všechno, co podráždí rusácký lži, má u mě zastání.“

Jen tak dál a houšť a ještě větší kapky.

Na množství nehleďme! Hrr! Na ně!