MILAN BLAHYNKA

Ústřední postava svazku z edice Původní česká detektivka DÍVKA, KTERÁ LHALA (Moba, Brno 2017, 295 s.) Viktor Maxa, jak napovídá jeho jméno (přeloženo z latiny Vítěz) i příjmení (Max, tedy maximální), je obdařen jedinečným mozkem mimořádně úspěšného badatele, který měl a ještě i v dost pokročilém věku má slabost pro hezké holky i plno peněz, ale navíc svědomí, což dává v součinu – jeho zvláštní krkolomný osud.

Mimořádně úspěšný badatel? Profesor medicíny, který po odchodu z univerzity se věnoval výzkumné práci v londýnské laboratoři, objevil dočasný blokátor imunity, velice rafinovanou zbraň, přitom líbivě humánní, neusmrcuje, „jen“ umožňuje dobýt území a podrobit si její obyvatelstvo. Jeho skvělý mozek však vymyslí i rafinovaný způsob, jak obelstít i všemocné supertajné služby velmocí.

Slabost pro hezké holky a plno peněz? V tom je profesor Maxa jako obyčejní muži, ale na rozdíl od nich mu jeho skvělý mozek umožní jít úspěšně za svým cílem, i když padl do nastražené pasti.

A svědomí? Má svérázné. Zahnán do úzkých je na chvíli potlačí. Ale jeho vysoká inteligence mu nabídne řešení, jak i svědomí upokojit; jak vyzrát na moc soupeřících velmocí, jejichž zajatcem se stal a jejichž obětí státi se vzepřel; jak uniknout ze strašné moci velmocí.

Může se to sebejedinečnějšímu jedinci podařit? Zdá se, že za podstatného přispění lásky, všecka hrozivá protivenství přemáhající lásky, konkrétně za pomoci chytré krásné a nevypočítavě zamilované mladé ženy může. Tedy romantický román o neuvěřitelné moci lásky, totiž obratně maskovaný kýč?

V příběhu je tolik znalosti o nejen dnešním člověku a reáliích netoliko dnešního života, tolik detailů i známých praktik manipulace s lidmi i obrany proti ní, taková míra zasvěcení do oboru, v němž Maxa učinil objev, i do lidských povah, do mentality mužů i žen, a příběh je vyprávěn tak poutavě, jazykem nasyceným lidovou moudrostí, odkazy jak k velké literatuře, tak k populárním písničkám, které každý zná, a suverénní těžbou ze všech pater frazeologie češtiny, že působí maximálně přesvědčivě – a čtenář se podiví nanejvýš závěru, v němž by skvělému mozku navzdory všemoci velmocí vše prošlo a Maxa by s Dívkou, která lhala, jak už to umí ženy, mohl žít a milovat se šťastně až do smrti.

Naštěstí nejen láskou očarovaný Viktor Maxa, ale i autor jeho příběhu Pavel Jansa má svědomí a ví, jak to na tomto světě ve skutečnosti chodí a příběh má ještě druhý konec, v němž se neprosadí už žádný happy end, ale tvrdá, nejtvrdší realita. A tím nabývá toto zábavné čtivo (za jaké Jansa své příběhy rozmarně vydává) rozměr velkého společenského románu.

Četl jsem jeho předešlé verze včetně zárodku s názvem Životy Romana K., pak Nebezpečné mámení aneb Jaký svět, taková láska, tehdy součást dilogie Sladké mámení, chvíle zázraku, a ještě další znění Smrťák u supermarketu. Takovým stálým domýšlením, upřesňováním a přejmenováváním nevzniká čtivo. Zábavnou čtivostí, jejíž snad všecky momenty přešly až do Dívky, která lhala, vynikal příběh přece od začátku. Takovým tvůrčím úsilím se zrodilo pod maskou čtiva Dílo.