IVAN ČERNÝ

V těchto dnech se dožil významný československý a český fotograf-reportér Jovan Dezort pětaosmdesátých narozenin. V dobré formě jsme ho zastihli v Muzeu hlavního města Prahy, na vernisáži výstavy jeho souborů pražských snímků v rozpětí 50. až 70. let minulého století.

Desítky vystavovaných momentek představují zdařilé výseky příběhů z pražských ulic a náměstí. Každá černobílá fotografie má svou vypovídací a dokumentační hodnotu, povětšinou opepřenou známým Dezortovým smyslem pro vtip a pointu. Nic nefotí samoúčelně, vždycky svou prací zvěčňuje jinak pomíjivý okamžik z časů našich dědů i otců

Kurátorka Kateřina Bečková, autorka skvělého výstavního katalogu v podobě propagační skládačky, která se ihned stala sběratelskou záležitostí milovníků české fotografie, konstatovala: „Neuvěřitelná pohotovost fotografa dokázala zaznamenat okamžiky, které mohou v hlavě diváka rozehrát celé sekvence kuriózních, humorných či dramatických situací. Město a jeho každodenní život díky Dezortovým fotografiím ožívají tak sugestivně, že se člověku nejednou vybaví i se svými vůněmi, pachy a zvuky…“

Perfektně řečeno. Co dodat… Snad jen to, že vedle neznámých Pražanů a života města výstava Objektivem fotografa představuje i snímky známých a slavných osobností české kultury. Nejde však o stylizované ateliérové portréty, protože i zde uplatnil Jovan Dezort svoje schopnosti pohotového fotoreportéra. Bezprostřední záběry a momentky zaznamenávají osobnosti uprostřed konkrétních situací a dějů, a tím je divákovi přibližují v jejich přirozenosti a lidskosti.

Jovan Dezort (nar. 1934) se celoživotně specializoval na fotografie kulturních událostí v řadě novin a časopisů, mj. i v magazínu Svět práce, kde byl koncem 80. let minulého století redakčním fotografem. Kupříkladu legendární festival Pražské jaro pravidelně fotografoval čtvrt století (!), hudební soutěž Concertino Praga třicet let. I z těchto souborů přináší výstava v Muzeu hl. města Prahy ukázky. Neméně zajímavý je jeho další tematický okruh, například reportážní fotografie z venkova nebo zahraničí.

V této souvislosti je třeba podtrhnout, že Jovan Dezort je nositelem významných mezinárodních ocenění. Kupříkladu v roce 1970 získal Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu, v roce 1973 Hlavní cenu v celosvětové soutěži Mezinárodní organizace novinářů za reportáž z válečného Vietnamu, bráníc se agresi USA.

Výstava Objektivem fotografa Jovana Dezorta v hlavní budově muzea na Florenci seznamuje návštěvníky s tvorbou jmenovaného fotografa v reprezentativním výběru 130 snímků. Veřejnosti je přístupná od 30. října do 26. dubna 2020.