JOSEF ONDROUCH

Němec Christian Brandes je dryjáčnický bloger, vyčnívající za každou cenu autor na úrovni něčeho tak mezi starostou Řeporyjí Novotným a Přemluv Bábu Issové/Mádla s německou specifikou výzvy k eliminaci nepřizpůsobivých; tentokrát nás starších občanů a za přispění přírody. Nebylo by to zas tak něco neobvykle pozoruhodného, kdyby: v Německu právě v době výbuchu koronaviru neproběhla celostátní razie policie na Občany Říše (Reichsbürger), už léta se aktivizující ozbrojené bojůvky neonacistů na jedné straně a německé občanskoprávní televize ARD s ZDF nepropagovaly opakovaně výlevy dost známého Brandese útočící proti starším lidem na straně druhé. Sotva se ještě za jeho video dětského sboru „Moje babička je staré ekologické prase“ šéf televize stačil omluvit, veřejnoprávní ZDF a ARD v době koronaviru přišly s ještě větším kalibrem útoku na seniory; opět dílem jejich oblíbence Christiana Brandese.

V programu určeném dětem Brandes vysvětluje, jak je to s pandemií způsobené koronavirem. Hned v prvních dvou větách cynicky vykládá: „My z Browser Ballett říkáme koronaviru ano, planeta se jeho prostřednictvím sama ozdravuje.“ Naprosto v souladu s písní o babičce, určené kvůli svému přístupu ke klimatu k záhubě, video ukazuje prstem opět na seniory: „Je pozoruhodné, jak je virus spravedlivý. Vymete staré, ale mladí lidé infekci bez námahy přežijí. Generace 65+ naši planetu poslední půlstoletí devastovala.“

Na mušku si bere nejen staré spoluobčany, ale i otylé Američany, kteří „planetu politikou růstu za každou cenu přivedli do nesnází“. Poté předkládá dětským divákům lakonické řešení: „Možná je koronavirus odpovědí na turbokapitalismus. Koronavirus šlape jako báječně promazaný stroj: Zkrachovala letecká doprava, omezuje se výroba, slábne poptávka po všem. Planeta nemůže dostat lepší zprávu.“ Pochvaluje si Němec a přichází s finále, když už jeho zelená idyla je na dohled. „Půjde-li to takto dále, možná zažijeme nový zelený ráj.“ Ani závěr nelze přehlédnout: „Méně starších, nepotřebných lidí znamená menší nedostatek zdrojů, znamená méně hladu, méně válek a méně důvodů pro uprchlictví.“ A shrnutí: koronavirus je „krásný a smysluplný reflex přírody, aby lidem opětovně řekla, kdo je tu pánem“.

Ihned se objevily hlasy zděšení. „V čele televizí, které si platíme, stejně jako mezi politickými špičkami převažují duševně nemocní a pokřivení lidé,“ napsala v diskusi uživatelka DieSchoene. Podobně jako naši omlouvající se, ale mnohem silnějšího kalibru i Němec Brandes se omlouvá, ale s tím, že na vyznění klipu trvá.

Naše ČT a spřízněná média dělají, jako, že se jich to netýká. Že by se za něco a někdy omluvili? Jich se to přece netýká. Připomíná mi to začátek sedmdesátých let, kdy přišel do Televizních novin ČST jako posila vyšetřovatel od policajtů a měl dvě pozoruhodné zásady: Zaprvé obecnou, že televize má vždy pravdu, a konkrétní, že interview vede on jako výslech. Připomíná mi to Moravce.

Za nás seniory stále aktivní a vůbec necítící se coby zhoubná přítěž lidstva a přírody se důrazně ozývám: Ještě tu jsme; i když nás i ti naši idioti posílají do hrobu, stejně jako šílenec Brandes na veřejnoprávní německé ZDF, „děkuje viru jako přirozené očistě přírody od přebytečné zátěže těch 65+“, kterých je potřeba se zbavit. Podobně, jak to v jiné podobě, ale stejně drze provozuje ČT, kde starší všeobecně jsou na odstřel, Babiš a prezident zvlášť a pokud ještě někdo starší, pak dostávají slovo jen senátorští starci s jejich souvěrci. Ještě že je nás dost, kteří tohle renovované, ale stejně podstatou nacistické svinstvo pamatují a mají odvahu se tomu i v korovinavirové podobě postavit.

Podle svého okolí jsem si jist, že ani většina inteligentních, vzdělaných mladých lidí s touhle špínou nechce mít nic společného. Ale díky protěžovaným zběhlým studentům chvilkové demokracie a ČT, jež v hodinových událostech právě na mé jmeniny vůbec nezmínila ani projev prezidenta, nejsou nesouhlasící mladí stejně jako senioři vůbec slyšet. Jsou zastrašováni a právem se bojí. Mladé mohou vyhodit a jinak „demokraticky“ diskriminovat. Ale na nás, kterým stačí důchod, na něž jsme si celý aktivní život platili, když jim padnul Kalousek, jenž nás chtěl o důchody připravit, nemají v době Babiše, který nás nenechá žebrat, než koronavirus. Měli by ale přinejmenším vědět, že pandemie si vůbec nevybírá: španělská chřipka zahubila na 100 milionů, bezpočet mladých lidí, vojáků, i našich pradědů. Naše prababičky spíš ale hubil hlad a stříleli vojáci s policajty v hladových bouřích za posledního habsburského císaře žaláře národů Karla, kterého nám ČT líčí jako mírotvorce proti štváči Masarykovi. I o téhle paměti národa lžou soustavně; podobně o koronaviru aktuálně.