JIŘÍ JÍROVEC

Přečtěte si stenografované protokoly 43. schůze Sněmovny, ten proud žvástů připravený volebními stratégy ODS a Pirátů (jmenujme jen ty nejchamtivější po moci), odrážející zděšení z rekordních preferencí ANO 2011. Hamáček nepochybně posune i ČSSD a tak se rozplývá sen Bartošů a Fialů dostat se k moci. Kouzlem nechtěného tvoří protokoly přesvědčivý manuál, proč šmejdy, kteří se přiživují na současné krizi, nevolit.

Současná krize dokládá, že žádná země na světě nebyla připravena na vzniklou situaci, že systém péče o občany selhává zejména tam, kde je část nebo celý systém založen na zisku.

V ontarijském Pinecrestu (zatím) zemřelo 27 residentů z 65 jednoho domova důchodců, protože infikované nebylo možné včas oddělit od ostatních. Pocvičte si angličtinu, je to zajímavé čtení z kanadské CBC.

V ČR zemřelo v roce 2019 112 000 lidí, to je 9300/měsíc. Současných 90 „obětí viru“ představuje 1 % z počtu zemřelých v posledních 30 dnech. Odtud se můžeme dostat ke třem scénářům:

1) Nechat ekonomiku běžet a nedělat nic.

Tento přístup je apriori považován za „nehumánní“, protože nechává umřít ty nejzranitelnější. Česká ekonomika ovšem není samostatná a tak nemůžeme pokračovat s výrobou, když nemáme odbyt. Můžeme nechat otevřené svoje hranice, ale to je k ničemu, když je cílové země zavřou.

2) Nechat ekononiku běžet a investovat do zdravotnictví za cenu navýšení státního dluhu.

Nemožnost kontrolovat vlastní ekonomiku činí tuto variantu teoretickou. Značné prostředky by se daly získat odmítnutím výdajů na přípravu dalších válek. Ty celosvětově spotřebovávají enormní množství veřejných peněz. Pak by se dalo uvažovat o tom, kolik peněz chceme dát na péči o naše nejzranitelnější.

Pro odstrašovatele nepřítele se blýská se na lepší časy: USA budou modernizovat jaderné zbraně v Německu a mají novou supersonickou raketu. Ve Sněmovně se najde dost idiotů, kteří budou argumentovat, že nemůžeme na amerických daňových poplatnících chtít, aby platili za naši bezpečnost, a budou volat po oněch 2 % HDP na zbrojení. Kdy jindy podstoupit finanční oběť než teď, když je pozornost odvrácena jinam.

Zastánci zbrojení možná zabijí dvě mouchy jednou ranou a vedle Ruska a Číny odstraší naše staříky od života, aby se mohli z obláčku dívat na tenhle šílenej svět.

K infekcím v našich domovech důchodců je třeba dodat, že tato zařízení nejsou

nemocnicemi. Proto tam je jen omezený počet zdravotních sester a lékaři chodí jen na zavolání. Domovy důchodců jsou často ziskové organizace.

3) Pozastavit ekonomiku a investovat za cenu enormního dluhu.

To celkem úspěšně dělá česká vláda. Ekonomický dopad je těžké odhadnout. Jisté je, že jakmile začaly létat vzduchem miliardy, začala hra o politické body. Odtud ta starost o živnostníky. Dejte těm a ještě druhým a ještě jiným. O ty zranitelné vůbec nejde. Stejně je není kam dát.

V Česku je do značné míry nefunkční celý sociální systém, včetně pojištění v nezaměstnanosti a pojištění hypoték. Do této kategorie patří i katastrofální bytová politika. Neexistuje regulace nájmů ani ochrana nájemníků. Bytová politika se stala obětí šmejdů, kteří po roce 1989 zašantročili statisíce bytů. Šmejdi na pražském Magistrátu pronajímají sociální byty soudcům a státním zástupcům. Pirát Michálek o tom mluvil ve Sněmovně a nestalo se nic, žádné trestní oznámení pro korupci. V naší gubernii jsou důležitější věci k řešení, třeba tvrdé lože pro Ratha.

Nedostupnost bytů je potenciálně daleko větší problém než vir sám. Neexistuje analýza, kolik dostupných bytů potřebujeme, kdo, kde a za kolik je postaví a jak bude nájemné regulováno.

Cesty viru jsou klikaté a mnohdy zabloudí nečekaným směrem.

Přišly roušky, příkazy držet se doma a neshlukovat se. Čísi bystré oko shledalo, že se jistý segment společnosti shlukuje bez roušek a nechodí domů.

Řeč je o svobodomyslných lidech, bezdomovcích, kteří se chovají podle doporučení místostarostky z Boru u Tachova, aby si: „žili, jak chtějí.“ Svým životním stylem nás obtěžují (kdo se na ně má dívat) a ohrožují.

Ve vlastním zájmu jim stavíme takové malinké stanové koncentráčky. Až vir, doufejme v létě, pomine, půjdou zase na vyhřáté ulice. Pokud se tam příliš rozmnoží, postavíme pro tu spodinu větší koncentráčky, kde zůstanou do doby, než se najde konečné řešení.

V Pardubicích se praštili přes kapsu. Část svých bezdomovců umístí do domu, určeného ke zbourání. V ČT ukázali, že stačilo dům maličko vyšúrovat a demolici odsunout na lepší časy.

Ten dům nemá ani jedno vytlučené okno, vypadá zachovale i zevnitř, takže je jisté, že zbourání souvisí s cenou pozemku, na němž stojí.