JIŘÍ JÍROVEC

Pravda je to, čemu lidé věří.

Úvodní motto lze vysvětlit následovně: Čím víc lidí něčemu věří, tím spíše se i čirý nesmysl změní v uznávanou pravdu.

Typickým příkladem je náboženství. Nedokazatelné pohádky se postupem času staly základem manipulace s lidmi a právo věřit (ve správné mesiáše a symboly) se nakonec dostalo i do ústavy. 

Věří-li čemusi jediný člověk, může být považován za proroka nebo za blázna. Věřím, že vraždu Kennedyho zorganizovala Jacquelina, protože se s tím jebačkářem nedalo žít. A možná jí v tom pomáhal loďař Onassis, kterého si pak vzala. Pokud moji verzi přijme několik tisíc lidí, přejde do sféry konspiračních teorií. Budou-li jí věřit miliony, stane se těžko vyvratitelnou pravdou. Tedy bez ohledu na to, co se skutečně stalo. 

Sociální sítě ovlivňují, čemu lidí věří. Jsou produktem debilizované společnosti a v takové se mnohá informace snadno stane pravdou.

Typickou ukázkou vzniku nové pravdy je názor, že vakcína proti koronaviru je škodlivá. Na jeho počátku stály historky o tom, jak to či ono očkování poškodilo dítě známé jiné známé, kterou zná kdosi, kdo o tom slyšel v kavárně nebo od domovnice. Takže očkování je škodlivé. Někdy to trochu přiživí nějaký lékař nebo popularity chtivý vědec. A najednou máme 40 procent občanů, kteří uvěřili a nedali by se proti koronavidu očkovat. Stali se držiteli nové pravdy a jejich právo na názor je třeba chránit, třeba zákonem.

Jsou samozřejmě i názory, které ohrožují moc. Na jejich obranu se najdou slouhové v každém režimu. V tom našem se objevili pod značkou Čeští elfové. Vlastní namyšlenost povyšují nad svobodu slova. 

Mohli by svými názory společnost vzdělávat, jenže na to jejich inteligence nestačí. Místo toho zvolili cestu nálepkování autorů i médií. Seznamy těch nebezpečných se jednou, až zase přijde správný den, budou hodit.