JAN ZEMAN

Koronavirová pandemie způsobila mimo jiné, že se cesta do zahraničí stává nevyzpytatelnou. Pandemie si sice teď v létě dává přestávku, ale nikdo netuší, jak silně udeří na podzim. Nejen na neočkované, ale nějaká nová mutace koronaviru může napadnout ve velkém i očkované. Nikdo neví, co ta či ona vláda přes noc zavede ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Ne vždy jde o opatření rozumná. Má paní už rok neviděla své staré rodiče ve Varšavě. Nakonec 23. července vyrážíme na dva týdny nočním rychlíkem Chopin z Prahy do Varšavy.

Kontrola na hranicích žádná, většinu cesty prospíme. Ráno rychlík sviští po Centralnej kolejowej, ke které se před Varšavou připojuje trať z Lodži. Grodisk Mazowieckij, lesní městečko Milanovok, Brwinov, Pruszkow, Piastow. Na kraji Varšavy rychlík odbočí z hlavní trati a zmizí na delší dobu v lesích. Kudy jedeme? Podle stevarda máme zachovat klid, hlavní varšavská trať V. Zachodňa – V. Centralna – V. Wschodňa je v rekonstrukci, základní objízdnou trasu vykolejením poškodil rychlík Chopin před dvěma týdny. Zbystřím sluch. Tímto rychlíkem jsme původně měli jet.

Nakonec se objevuje nová vlaková zastávka u známého vojenského hřbitova Powazky. Rychlík zastavuje na nádraží Gdaňská. Hodně lidí vystupuje, téměř všichni vzápětí sundávají respirátory. Karanténa se prý v Polsku ignoruje ještě víc než u nás. V tramvaji s námi jedou tři cestující bez respirátoru. Pět dalších ho má jen přes ústa, nikoliv přes nos. V našem vagonu metra je bez respirátoru sedm cestujících. Jedeme v dopravním sedle. Za dopravní špičky je situace ještě podstatně horší. Vozidla jezdí plná, neukázněných bývá podstatně víc.

Polský ministr zdravotnictví, polský premiér a hlavní koordinátor očkování podávají v televizi špičkové výkony: spínají ruce a prosí Poláky, aby v uzavřených prostorech, kde jsou členové více než jedné domácnosti, nosili respirátory. A hlavně se všichni dosud neočkovaní nechají očkovat proti koronaviru! Jinak pandemii Polsko nezvládne. Počet Poláků zemřelých s koronavirem nedávno překročil 75 tisíc. V přepočtu na milion obyvatel vykazuje Polsko 18. – 19. nejvyšší hodnotu ve světě.

Polská opozice včetně mediální a soudní nehází vládě klacky pod nohy. Na rozdíl od české nesmiřitelné opozice, která české vládě hází klacky pod nohy na každém kroku. Poláci nepobíjí Poláky, jako pobíjí Češi Čechy. Ano, i koronavirus je v Česku dobrou zbraní v rukách nesmiřitelné opozice proti vládě A. Babiše. Zvlášť nešikovný je zde šéf modrých ptáků. Neváhá v televizi obvinit vládu z odpovědnosti za 30 tisíc mrtvých s koronavirem (a 4. místo v počtu zemřelých s koronavirem na světě). Přitom odmítal kdejaké karanténní opatření a ať vláda dělala cokoliv, nevybíravě ji kritizuje. Zatímco česká hlavní média chrlí na občany změť protichůdných informací o koronaviru včetně výzev k ignoraci karantény a zvláště pak očkování, v Polsku běží nerušeně kampaň za očkování. Asi 45 % Poláků je plně očkovaných, o něco méně než v Česku. Není to moc, o rozpětí od údajně 80 % ve Varšavě po 20 % v řadě venkovských oblastí nemluvě. Příčinou nedostatečné proočkovanosti Poláků již nějakou dobu není nedostatek očkovacích látek, ale nízký zájem. Protože PiS volí především venkov, lze předpokládat, že jde především o voliče PiSu. Ale jsou to přece také Poláci…

Kdysi ekologové srovnávali letní pláž se stádem tučných tuleňů, značka tuleň na tuleni, s letní pláží plnou často též tučných návštěvníků. Dnes si známý profesor MUDr. Simon v televizi stěžuje, že na pláži v Krynici Morska je tělo na těle a slovo karanténa si tam rekreanti zakázali. V obchodním centru Varšavy se paní diví, že se k ní postavím zády. Ano, nemá náhubek, ale to je prý normální…

Dnes jsou polští vládní politici hodně roztrpčeni. Opoziční jim přikyvují. V Grodisku Mazowieckém krátce po průjezdu našeho rychlíku odpůrci očkování napadnou očkovací centrum. Dvěma pracovnicím tam dají přes ústa, útočníci se poperou i s přivolanými policisty.

V Alexandrově Kujawském podařený otec s dvěma kolegy zaútočí na dětský domov. Nesouhlasí, aby jeho dítě, o které se léta nestaral, bylo očkované. Končí to dobře, všichni tři pánové respektují výzvu policistů k opuštění děcáku. Televize ukazuje záznam z kamery v Zamosti: v noci tam neznámý násilník vytluče okno a do mobilního očkovacího centra naleje hořlavinu a zapálí ji. V Gdyni pouze někteří slovně uráží očkující pracovníky.

Prý se dnes lehce uvolnilo v nemocnicích. Bohužel příčinou je především úmrtí pěti pacientů s koronavirem. Denní statistika má výkyvy. Navzdory letnímu počasí se počet nakažených i v nemocnicích hospitalizovaných pacientů s koronavirem v Polsku pomalu zvyšuje. Některé dny se vykazuje nula, jiné šest úmrtí s koronavirem.

Dole na televizní obrazovce běží na pásku zajímavosti. Koronavirus se zle šíří v Indonésii, v Brazílii, ve Francii, ve Spojených státech, v Rusku. Nevynechává ani olympijské Japonsko a donedávna čistý Vietnam. Kapitáni jeho zdravotnictví se domnívali, že se koronaviru ubrání i bez očkování. V tom se tvrdě přepočítali. Vietnam není neprodyšně uzavřený jako Severní Korea, takže i tam obávaná indická mutace koronaviru pronikla. Konečně, Indie není daleko od Vietnamu. Pro někoho překvapení, ale koronavirus opět v rozhodující míře se šíří mezi neočkovanými. Co je horšího, u neočkovaných mívá podstatně horší průběh.

Na zastávce tramvají uslyším hlasité: „Kurva!“ Význam tohoto slova se v češtině a v polštině neliší. Mladík bez roušky polsky huláká: „Tolik hlupáků nosí roušky, tolik hlupáků se nechává očkovat a přitom se u nás opět zvýšil počet zjištěných případů nově nakažených koronavirem!“ Ano, zvýšil. Jen se ptám, zda k tomu také nepřímo či dokonce přímo nepřispěl. Z Ruska přichází zpráva, že jeden superpřenašeč, ignorující karanténu, nakazil v Jekatěrinburgu na patnáct set lidí. S takovou nad koronavirem je opravdu těžké zvítězit…