FRANTIŠEK DOSTÁL

I když ulice v závěru loňského roku příliš nepřekypovaly usmívajícími se lidmi, mé osobní loučení s rokem minulým bylo moc milé a nečekané. Dokonce i navzdory jakési pandemii.

Několik dní před tím, než se ten poslední z nich dostaví, pražské ulice již pokryla večerní tma a pohled na osvícené a zcela liduprázdné Hradčanské náměstí byl vskutku neobvyklý a skutečně zajímavý. A že v běhu žití spatřil jsem již mnohé, co překvapilo.

Ovšem moje společná cesta s životní přítelkyní pokračovala dál kolem domu, v němž přebýval J. Mucha až na Nový svět, kde se nachází hotel a podnik v domku s občerstvením U Raka. Vlastně se jedná o starší dřevěné stavení, jehož majitelem se již před lety stal jeden ze synů významného fotografa Alexandra Paula. Pokud někoho zajímá historie, tak pan Paul společně s jedním dalším fotografem před válkou stál u zrodu jedné menší tiskové agentury. Jenže v téže době vznikla rovněž mnohem větší agentura, která se dnes ukrývá pod názvem ČTK, což byla zajisté velká konkurence…

Závěr roku 2021, večerní tma na Novém světě, a mojí hlavou prolétají vzpomínky na lidi, které člověk měl možnost v čase svého žití poznat. Opět dala o sobě vědět vzpomínka na klukovská léta, kde u vesničky Hradenín na Kolínsku v jednom potoce se nacházeli také raci, a já se na ně díval, jako bych navštívil zoologickou zahradu. Pravda, po čase došlo i na jejich odchyt a také konzumaci i toho mála, co ukrývají v klepetech. Rak do našich potoků patří a má tam trvalé bydliště, i když neuhrazuje ani ten nejnižší nájem.

Nový svět byl kdysi rovněž název pro objevovaný velký kus země kdesi daleko až za mořem. Na objevení toho pražského Nového světa, kde přebývalo mnoho a mnoho známých lidí, je potřebné vypravit se do blízkosti Pražského hradu. Poté je všude okolo nás ještě jeden svět, který by člověk nějak případně vylepšit, anebo v něm dal o sobě zase víc vědět s pomocí peněz. Pak by možná i samochvála byla o trošku víc i cítit. Naštěstí ráčkové ale pobývají ve vodě, co musí být poněkud čistější. Do všech potoků se zatím dosud nevypouští něco podobného jako do řeky Bečvy.

Závěrem si dovoluji prozradit, že jsem se narodil ve znamení Raka a čistou vodu mám také rád…